Startpagina Paarden

Stoeterij Daoli viert 50-jarig bestaan

Familie Dejaifve-De Coninck uit Maissin in de Belgische Ardennen ging lang geleden met vier jonge schoolgaande kinderen op zoek naar een gemakkelijk te houden en vriendelijk natuurpaard dat dicht bij huis in een weide en stalletje kon worden gehouden.

Leestijd : 2 min

Het moest dan ook nog eens aan bepaalde criteria voldoen: braaf, goed karakter, gemakkelijk in omgang en onderhoud, niet stampen, niet bijten en in weer en wind gedijen! “Het begon allemaal met het lezen van een boek geschreven door Ursula Bruns over sterke betrouwbare natuurpaarden uit het hoge Noorden, namelijk IJsland. We hadden ‘ons’ paard gevonden”, vertelde ons Veerle De Coninck.

Eerste import

Toen ging het allemaal ontzettend snel. Na een bezoek aan enkele stoeterijen in IJsland, gevolgd door de verscheping en dus eerste import in België van twee Ijslandse merries, volgde een nieuwe import met de komst van een gitzwarte merrie, alsook een wildkleur isabel hengst Hvitingur frá Steinar. “Daardoor werd in 1968 onze stoeterij geboren”, aldus Veerle. “Het besmettelijke ‘IJslandervirus’ had ons allen flink te pakken. Deelname aan buitenlandse wedstrijden en keuringen maakten voortaan deel uit van onze hobby.”

50-jarig jubileum

Nu, na 50 jaar neemt ook een derde generatie van de familie actief deel aan de voortzetting van Stoeterij Daoli met de geboorte in 2017 van 6 prachtige merrieveulens en een jonge veelbelovende zilverappel hengst van bijna vier jaar. Binnen twee jaar zal die worden voorgebracht om zijn bereden proeven af te leggen. Veerle: “Buiten zijn opvallende mooie zilverappel kleur, zijn super goede afstamming én zijn zachtaardig karakter biedt hij in vrijheid spontaan vier gangen aan met veel ruimte, actie en beweging: stap, draf, een actievolle ruime en taktzuivere tölt, een goed gesprongen galop én aanleg voor telgang. Een ware belofte voor de toekomst van onze stoeterij Daoli in de Ardennen,” besluit onze gesprekspartner.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken