Nederland verhoogt aantal controles tegen salmonella bij pluimvee
Na zorgwekkende cijfers over een verhoogd voorkomen van Salmonella Enteritidis in de Nederlandse pluimveesector sinds mei 2023, heeft de ontslagnemende Nederlandse minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) Femke Wiersma (BBB) de sector gevraagd om extra maatregelen te nemen.

De stijging in het aantal salmonellagevallen ging in Nederland van minder dan 2% naar ongeveer 4%. Om een verdere stijging tegen te gaan, neemt de Nederlandse pluimveesector zelf maatregelen, vooruitlopend op eventuele verplichtende maattregelen.
Stijging ziektegevallen
Salmonella Enteritidis is een bacterie die vooral ziekte veroorzaakt bij mensen door contact met of het eten van besmet voedsel, met name rauwe of onvoldoende verhitte eieren. Wie deze bacterie oploopt, krijgt vooral te maken met darmklachten, maar besmetting kan ook leiden tot ernstigere klachten zoals koorts. Sinds mei 2023 zijn er in Nederland meer leghennen en mensen die deze bacterie oplopen. Dit vormt een risico voor de volksgezondheid en de voedselveiligheid, waardoor aanvullende maatregelen nodig zijn.
Sector neemt verantwoordelijkheid
Tijdens een recent overleg met de Nederlandse sectorganisatie inzake pluimvee heeft die organisatie aan de minister toegezegd om aanvullende maatregelen te nemen. De ector heeft dit vastgelegd in een uitvoeringsbesluit dat sinds 20 oktober 2025 van kracht is. Het grootste deel van de legpluimveehouders in Nederland krijgt met dit uitvoeringsbesluit te maken. Belangrijk in dit besluit is het vaker testen op salmonella, waardoor besmettingen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Ook is sinds 23 oktober een afzonderlijk reinigings- en ontsmettingsprotocol van kracht voor het vervoer van eieren van besmette legpluimveebedrijven. Dit moet leiden tot minder besmettingen.
Monitoren en bijsturen
De Nederlandse ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en blijven hierover in contact met de sector. Zo voert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een clusteranalyse uit om de oorzaken van de stijging in beeld te brengen en wordt het aantal humane ziektegevallen gevolgd. Daarmee wordt het effect van de maatregelen op de volksgezondheid gemonitord. Ook werd aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om een risicobeoordeling met toezichtbeeld op te stellen voor de leghennensector.





