Wereldwijde wijnproductie kent licht herstel in 2025
De wereldwijde wijnproductie komt in 2025 naar verwachting licht hoger uit dan in 2024. Dat blijkt 12 november uit de prognoses van de in Frankrijk gevestigde Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Naar schatting zal de totale productie dit jaar 232 miljoen hl bedragen. Vergeleken met 2024 gaat het om een toename met 3%. De prognoses van de OIV zijn gebaseerd op de gegevens van 29 landen die 85% van de productie vertegenwoordigen.
Historisch gezien blijft de wijnproductie wel nog laag. In 2024 ging het om het laagste niveau sinds 1961. De OIV heeft het voor 2025 over een volume dat 7% onder het gemiddelde van de voorbije 5 jaar blijft, door een verminderde productie als gevolg van ‘klimaatuitdagingen en nieuwe consumptiepatronen’. In de Europese Unie zou de productie op 140 miljoen hl uitkomen, een toename met 2% op jaarbasis, maar nog altijd 8% onder het vijfjarige gemiddelde van 2020 tot 2024.
Italië blijft in 2025 de grootste wijnproducent ter wereld met naar verwachting 47,3 miljoen hl, terwijl Frankrijk (35,9 miljoen) en Spanje (29,4 miljoen) de top 3 vervolledigen. Daarna volgen de Verenigde Staten (21,7 miljoen) en Australië (11,6 miljoen).
Voor Frankrijk zou het om de laagste wijnproductie sinds 1957 gaan, toen het om 32,5 miljoen hl ging. De productie in 2025 zou 16% onder het vijfjarige gemiddelde komen, volgens de OIV vooral te wijten aan een combinatie van hitte en droogte. Om dezelfde reden zou de productie in Spanje dit jaar nog maar voor de tweede keer in 3 decennia onder de 30 miljoen hl vallen.





