Kan je vogelgriep krijgen van eieren?
Vogelgriep is in stijgende lijn. Moeten consumenten zich zorgen maken over de eieren en kip die ze eten? “Je moet geen schrik hebben voor besmette eieren of kip”, zegt het FAVV.

Met een besmetting op een eendenhouderij in de provincie Namen staat de telleral op 8 uitbraken van vogelgriep bij professionele pluimveebedrijven en één bij een hobbyhouder. Daarnaast meldt het FAVV heel wat besmettingen bij wilde vogels. De zeer besmettelijke dierziekte is duidelijk aan een opmars bezig.
Dat roept ongetwijfeld de vraag op bij consumenten: is het nog veilig om eieren en kip te eten?
Pluimveehouders en dierenartsen
Gelukkig is het risico op besmetting met vogelgriep voor het algemene publiek volgens onderzoeker Mieke Steensel van Sciensano eerder laag. “Het virus dat op dit moment circuleert in België en Europa is nog een virus aangepast aan vogels en niet aan de mens of andere zoogdieren.” Enkel bij contact met hoge concentraties van het virus worden infecties bij zoogdieren en mensen sporadisch waargenomen.
Het zijn vooral personen die in nauw contact komen met pluimvee of wilde vogels, zoals pluimveehouders en dierenartsen, die een ‘matig’ risico lopen op besmetting met vogelgriep.
Eieren en vlees
Theoretisch kan je ook door het eten van rauwe kip of rauwe eieren vogelgriep oplopen, maar de kans is klein. “In de Belgische pluimveesector is er een strikte bewaking: pluimveehouders, hun dierenartsen en het FAVV volgen dit nauwlettend op in het veld”, zegt Steensel. ”Bij de minste twijfel worden stalen genomen en opgestuurd naar het nationaal referentielaboratorium vogelgriep bij Sciensano om analyses te laten uitvoeren.”
Voedselveiligheid volgt het verder strikt op. Mocht de staalname op een uitbraak wijzen, worden eieren of pluimveevlees van het besmette bedrijf tot 3 weken voor de eerste symptomen opgespoord en uit de circulatie gehaald, zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte. “De risicoperiode voor besmette voedingswaren is maar 1 week voor de eerste symptomen, dus het systeem bouwt voldoende veiligheidsmarge in. Als consument moet je geen schrik hebben voor besmette eieren of kip.”
Vogelgriep kan natuurlijk ook uitbreken bij pluimvee die mensen zelf houden voor eieren of vlees. “Het is belangrijk alles goed te verhitten voordat je het eet”, zegt Steensel. Het FAVV roept op om je gezond verstand te gebruiken en geen producten te consumeren van zieke dieren. “Eet geen eieren van dieren die symptomen vertonen.”
Mensen met een normaal immuunsysteem hoeven zelfs bij de zeldzame besmetting met vogelgriep volgens het FAVV zich geen zorgen te maken. “Net zoals bij bijvoorbeeld salmonella heeft een besmetting met vogelgriep vooral een impact op personen met een verzwakt immuunsysteem.”
Melk
In de Verenigde Staten woedt een variant van de vogelgriep onder runderen, maar in België hoeven we voorlopig ons glas melk niet te laten staan. “Op dit moment is er in Europa, en dus ook in België, geen besmetting bij runderen. Het risico op besmetting via melk is dus onbestaande”, zegt Steensel.
“Bovendien gaat het in de VS om besmettingen via de consumptie van rauwe melk. Na pasteurisatie leeft het virus niet meer.” Als je echt zeker wil zijn, kies je best voor gepasteuriseerde melk.
Huisdieren
“Honden, katten en andere carnivoren kunnen besmet geraken door het eten of spelen met besmette kadavers, net weer omwille van die hoge concentratie aan virus waarmee ze in contact komen”, zegt Steensel. “Voor huisdieren is het dan ook belangrijk geen rauw pluimveevlees als voeding te geven.”
Dat adviseert ook het RagVez, een Belgische groep experten die een inschatting maken van het gevaar van opkomende dierziekten. Volledig gekookt vlees blijft volgens hen veilig.
Pieter Depoorter van het FAVV ging tijdens een webinar op 13 november nog een stap verder. Hij raadt aan huisdieren geen rauw vlees, eieren of melk te voederen.





