Startpagina Economie

FrieslandCampina koopt Chinese zuivelaar

FrieslandCampina heeft de resterende aandelen in haar Chinese joint-venture Friesland Huishan Dairy (FHD) verworven. Dat heeft de zuivelcoöperatie uit Amersfoort bekendgemaakt. FHD was tot dit moment voor 50% eigendom van het Chinese China Huishan, hoewel de operationele leiding al bij de Nederlandse onderneming lag.

Leestijd : 1 min

China Huishan behoort tot de grootste zuivelconcerns van China. China Huishan werd door FrieslandCampina als een aantrekkelijke partner gezien omdat ze een grote mate van controle heeft over de melklevering. Het bedrijf werd echter financieel wanordelijk bestuurd. In de kas bleken enkele honderden miljoenen euro’s te missen en de financieel directeur was letterlijk zoek. Daarmee kwam voor FrieslandCampina een miljoeneninvestering op het spel te staan.

Miljoenen op het spel

In directe zin investeerde FrieslandCampina in 2014 90 miljoen euro in de joint-venture, terwijl het ook als onderdeel van de deal 30 miljoen aandelen in China Dairy verwierf. Deze aandelen zijn inmiddels niet veel meer waard. De werkmaatschappij FHD is in april 2015 opgericht voor de productie en de afzet van hoge kwaliteit kindervoeding onder de merknaam Dutch Lady in China. FHD produceert daarnaast thee- en koffiemelk in opdracht van andere FrieslandCampina-ondernemingen. De productielocatie van FHD bevindt zich in de buurt van Shenyang in de Noordoostelijke provincie Liaoning.

JCB

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken