Startpagina Paarden

Drie generatiespassie voor trekpaarden

‘Stal De Parelhoeve’ uit Aaigem is ontsproten uit ‘Stal van Hazelbeek’ en is al aan de derde generatie trekpaardenliefhebberij. Het is begonnen met Henri Van Buggenhout in Aaigem, de fokker van Yorcaise van Hazelbeek, de moeder van Bloc van Oombergen, kampioen in 1986.

Leestijd : 2 min

Stal De Parelhoeve wordt uitgebaat door Marnick Van Buggenhout en zijn twee dochters Elize en Virgini. De twee zussen werden op de laatste nationale in Brussel verkozen als beste trotteurs 2018. Ze kunnen perfect een paard voorstellen en dat is een kunst als een ander.

Tien trekpaarden

Momenteel staan er 10 trekpaarden op het hof: 4 jonge merries, 3 fokmerries, een jonge hengst in opfok en twee goedgekeurde dekhengsten, nl Mirakel en l’Espoir van de Parelhoeve. Twee van de drie fokmerries (Jeanne Joyeux en Bicanca) zijn drachtig van regerend nationaal kampioen, Max Van Schermershoek, die ook dit jaar in Aaigem zal ter dekking staan.

Bianca

De merrie waarop de hele familie prat gaat is Bianca van Hazelbeek, momenteel drachtig van Max. Ze schonk ‘De Parelhoeve’ vele mooie momenten. Zo werd ze als veulen internationaal kampioen te Gerwen (Nl), dit jaar kampioene kweekmerrie (net als haar moeder Oliva van Hazelbeek) en ze schonk het leven aan verschillende goedgekeurde hengsten: zoals Figaro van Hazelbeek, l’Espoir en Mirakel van de Parelhoeve.

Het voorbije jaar 2017 zal moeilijk te evenaren zijn. Verschillende paarden stonden op kopplaatsen, o.a. in IJzendijke, Vlaams kampioenschap, Oudenaarde en veulenkeuring in Appels. En er werden als kers op de taart ook 2 hengsten goedgekeurd, de reeds vermelde l’Espoir en Mirakel. Maar er is niet alleen de deelname aan prijskampen en keuringen. Neen, want Elize en Virgjni zijn ook druk bezig met het zadelmak maken en berijden van hun trekpaarden. “We willen niet enkel het prijskampgedeelde in de kijker zetten maar ook aandacht besteden aan het recreatieve van het trekpaard”, vertelde ons Elize, die zich samen met haar zus engageert in de groep ‘Trekpaard jeugd’.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken