Startpagina Veeteelt

Waalse boeren counteren "Dagen Zonder Vlees" met "Je suis agriculteur"

De campagne "Dagen Zonder Vlees" wordt voor het eerst ook in het zuiden van België georganiseerd. Net als in Vlaanderen zijn de landbouwers geen fan. De Waalse landbouworganisatie FWA start een tegencampagne "40 dagen om onze landbouwers te steunen" op de website jesuisagriculteur.be.

Leestijd : 2 min

Op de site lanceren de Waalse boeren tegenargumenten voor de vegetarische campagne, die vooral gefocust is op de ecologische gevolgen van vleesconsumptie. De landbouworganisatie probeert de consument ervan te overtuigen dat minder vlees eten de planeet niet echt vooruit zal helpen.

De organisatie wijst er onder meer op dat in Wallonië geen bossen moeten wijken voor landbouw en dat de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw (10 pct) lager is dan de uitstoot door transport (14 pct) en verwarming in huis (13 pct). Cijfermateriaal van "Dagen Zonder Vlees" over onder meer het watergebruik in de landbouw trekken de boeren in twijfel.

Verantwoordelijk consumeren, betekent volgens de landbouworganisatie vlees uit eigen regio kopen, rekening houden met de seizoenen en thuis bereiden. "Dat is een mooi gebaar voor het milieu en uw gezondheid", luidt het. FWA roept consumenten ook op om een petitie te ondertekenen ter ondersteuning van de Belgische landbouwers. Rond 15.30 uur, kort na de lancering, stonden daar 125 handtekeningen onder.

Ook in Vlaanderen verzetten landbouworganisaties en de vleessector zich al tegen "Dagen Zonder Vlees". Vleesfederatie Febev sprak vorige week van "framing en fake news". Toch komt er in Vlaanderen geen tegencampagne zoals die van FWA. "We hebben alle zinvolle argumenten gemaakt via andere berichtgeving", zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van landbouworganisatie Boerenbond.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken