Startpagina Economie

Professor: landbouwers moeten allianties smeden met afnemers

Voor professor Xavier Gellynck van de Universiteit Gent staat nut en noodzaak van handelsliberalisering als een paal boven water. Hij staat niet alleen: wereldwijd wordt door gebruik van handelsverdragen de markt steeds opener, en de EU bouwde de afgelopen jaren haar productiequota voor zuivel en suiker af. Als landbouwers willen overleven, spelen ze volgens hem beter geen cavalier seul, maar smeden ze met de consument in het oog allianties met de voedingsindustrie en supermarkten.

Professor Xavier Gellynck doceert aan de afdeling landbouweconomie van de Universiteit Gent. In zijn werkkamer staan geschenken uit onder andere Vietnam, Myanmar en Cambodja. Maar hij is ook actief in Oeganda, als adviseur bij een project dat een universiteit institutioneel mee in de vaart der volkeren moet slepen. De rest van de wereld biedt kansen, benadrukt Gellynck, maar ook meer concurrentie. Uiteindelijk zit er voor de Belgische en Vlaamse landbouwer weinig anders op dan zich aan te passen. Dat begint volgens hem bij het bewustzijn voor welke markt hij of zij eigenlijk werkt....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Milcobel handhaaft standaard melkprijs voor mei

Actueel Milcobel zal voor de lopende leveringen van de maand mei 2024 een standaard melkprijs hanteren van 41,00 euro per 100 liter. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 45,25 euro per 100 liter voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor mei bedraagt 5,3947 euro per kg.
Meer artikelen bekijken