Startpagina Paarden

De International Selection Show 2018 op zoek naar een sterke generatie

De hengstenkeuring van het Studbook SBS viert dit jaar haar 30e verjaardag. Deze hoogmis van de fokkerij van het Belgisch sportpaard blijft een event om naar uit te kijken, zelfs in een wereld bulkend van selfies en Facebook. De Provinciale Rijschool van Gesves herbergt de hengstenkeuring van 9 tot 11 maart.

Leestijd : 3 min

Een hengstenkeuring is een zoektocht naar een sterke generatie vaderdieren, liefst een die in staat is haar eigen legendes te schrijven en de vorige te verbeteren. Verdeeld over 30 jaar hebben we tal van dergelijke generaties zien aantreden in Gesves, eerder in de Chevalerie en de Royal Etrier Belge. Het SBS beschikt immers over een hengstenjury, die er elk jaar opnieuw in slaagt om uit de toeloop van jonge kandidaten de sterren van morgen te selecteren.

De nodige kwaliteiten

Selecteren inderdaad … want een kandidaat-hengst spreidt tal van ‘verleidingskunsten’ ten toon, hetgeen de keuze niet altijd evident maakt. Zo zijn er de oerdegelijke atleten, die alles in huis hebben om het verschil te maken. Maar al evenzeer vechters met uitstraling, perfect getraind voor dit belangrijk gebeuren en bovendien bulkend van uitmuntende vader- en moedergenen. Per slot van rekening beschikken alle geselecteerde kandidaat - vaderdieren over de nodige kwaliteiten. De jury wacht de zware en delicate taak om telkens weer de grand crus te distilleren uit een welbepaalde jaargang, uit een welbepaalde generatie.

Afspraak met de sterren

Elk jaar opnieuw verenigt het programma een keur aan nieuwigheden met respect voor de tradities. Net zoals vorig jaar hebben de driejarige kandidaten (springen en dressuur) twee dagen hengstenkeuring voor de boeg (zaterdag 10 en zondag 11 maart). Voor de vierjarigen en meer is dit slechts een dag, zijnde zaterdag 10 maart. De evaluatie door de jury zal eveneens geschieden op dezelfde wijze als in 2017, namelijk door het gebruik van sterren en niet van letters, zoals dit tot en met editie 2016 gebeurde.

Elke kandidaat heeft twee proeven voor de boeg: model/gangen en sport (springen of dressuur). Voor elke proef kan de kandidaat van 0 tot 4 sterren toegewezen krijgen. De kandidaat die minstens een ster voor model/gangen en drie sterren voor de sportieve proef toegewezen krijgt, wordt de trotse eigenaar van een dekbrevet bij het Studbook SBS.

Hengsten aan het werk

De Pavo Hengstencompetitie zag het daglicht enkele jaren geleden en is ondertussen niet meer weg te denken. De competitie omvat 4 manches (Lier, Opglabbeek, Gent en Gesves), Gesves is dus de laatste afspraak, net voor de finale die doorgaat op 17 maart in Hulsterlo. Deelnemers aan de Pavo Hengstencompetitie zijn gekeurde hengsten van 4, 5, 6 en 7 jaar.

De etappe in het kader van de hengstenkeuring van het SBS, is dus een unieke gelegenheid om op Waalse bodem een zeer breed deelnemersveld van de beste goedgekeurde hengsten aan het werk te zien. Niet te missen op zondag 11 maart vanaf 9 uur.

Exclusieve online veiling

Het meest opmerkelijk nieuw item aan de 30e editie van de International Selection Show is toch wel de exclusieve online veiling, georganiseerd door het SBS in samenwerking met Fencesweb, een wereldspeler in de materie.

De voorstelling van de paarden gaat door op zaterdag 10 maart om 17 uur. De online verkoop overlapt de hengstenkeuring en gaat door tot dinsdag 13 maart om 20 uur. Voor de planning in detail bezoek www.selectionshow.be

PP

Foto: PhP

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken