In blijvende weiden verdient ook Cyanamide met 20 % stikstof (= kalkcyanamide, calcium cyanamide, Perlka) een aanbeveling. Deze werkt best bij zonnig weer en minstens 10° C. Men dient dit best toe op een droog gewas aan 400 kg/ha.
Het geeft een ontsmettende werking naar parasieten (leverbot, emelten,…) en is zeker in lager gelegen vochtige weiden aan te raden. Het middel werkt pH verhogend door de calciuminhoud en heeft een nevenwerking op onkruid.
Bij vloeibare stikstof gebeurt dit best in combinatie met een herbicide. Dit zowel in weiden als 1 jarig grasland. Want ook hierin zien we vaak veel vogelmuur en andere onkruiden die veel meer droge stof opbrengst kost dan de kostprijs van een bestrijding is.
Primus aan 100 ml/ha heeft reeds bij koudere omstandigheden (vanaf 5 °C) voldoende werking tegen de meeste vroeg voorkomende onkruiden; muur, paardenbloem, boterbloem, herderstasjes in kleiner stadium.
Later bij hogere temperaturen (min 10 à 15 °C) wordt beter Primstar (=Primus + Starane) + MCPA en/of 2.4 D gebruikt.
De volgende dagen wordt de hitte intenser met een hoogtepunt op zondag met plaatselijk 35 graden. In het binnenland wordt code geel opgetrokken naar code oranje (met 32 graden of meer over drie opeenvolgende dagen). Deze hittegolf kan zelfs nog voortduren tot na het weekend, maar dan blijft het kwik wellicht onder de tropische grens van 30 graden. Het is aangewezen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken : regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorzichtig met vuur in de natuur (https://www.natuurenbos.be/waarschuwingen) en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren.