Startpagina Akkerbouw

Demodag in Hansbeke toont groeiende interesse voor agro-ecologie

Op 19 juni organiseerden het ILVO en het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke al de zesde jaarlijkse demodag rond agro-ecologie op het biolandbouwbedrijf van de familie de Bousies in Hansbeke (Deinze). Heel wat landbouwers en geïnteresseerden zakten af naar het proefplatform, om er veldproeven te bezoeken, onderzoeksresultaten in primeur te beluisteren en demo’s te bezichtigen.

Agro-ecologie biedt een richtinggevend kader voor de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Het steunt op een lijst principes over gezonde processen en relaties tussen mens, landbouw en natuur. Deze transitie vraagt inspanningen van landbouwbedrijven, van de rest van de keten en van het hele voedselsysteem. “Het voordeel van deze transitie is dat die niet zo strikt is qua timing. Maar het is zeker de richting die de landbouw uit moet”, vindt Joris Relaes, administrateur-generaal van het ILVO.

Het Proefplatform Agro-ecologie – een samenwerking...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee?

Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Partner content Nitraatuitspoeling op weides verlagen op natuurlijke wijze

Partner Koeien scheiden stikstof voornamelijk uit via de urine, in de vorm van ureum. Wanneer deze urine op de weide terechtkomt, wordt het ureum in de bodem snel omgezet in ammonium (NH₄⁺) door micro-organismen. Dit ammonium ondergaat vervolgens een microbiologisch proces dat bekendstaat als nitrificatie, waarbij het wordt omgezet in nitraat (NO₃⁻). Nitraat is zeer mobiel in de bodem en spoelt gemakkelijk met regenwater uit naar diepere lagen en uiteindelijk naar het grondwater. Dit proces noemen we nitraatuitspoeling. Omdat nitraat een specifieke vorm van stikstof is, valt nitraatuitspoeling onder de bredere noemer stikstofuitspoeling.
Meer artikelen bekijken