Startpagina Melkvee

Vergoeding melkveehouders bij FrieslandCampina daalt

De melkprijs voor de boeren die zijn aangesloten bij de coöperatie FrieslandCampina daalde het afgelopen jaar met 6,9 procent naar 32,26 euro per 100 kilo melk. Dit kwam door de lagere zogenaamde garantieprijs voor boerderijmelk.

Leestijd : 2 min

De leden-melkveehouders kunnen over 2016 wel nog een nabetaling van 3,44 euro per 100 liter melk verwachten, maar die prestatietoeslag ligt 2,5 procent lager dan een jaar eerder, doordat het melkvolume sterker is toegenomen dan de winst. Dat blijkt uit de jaarresultaten van FrieslandCampina.

In 2016 werd er 5,5 procent meer winst geboekt, op een omzet die 1,9 procent lager was dan in 2015. De nettowinst kwam uit op 362 miljoen euro, bij een omzet van 11 miljard. Er werden meer producten verkocht, maar tegen gemiddeld lagere prijzen bij ongunstige wi sselkoer sen. Toch steeg de winst door de lagere inkoopkosten. Daarnaast trok de verkoop van producten met een hoge toegevoegde waarde aan in Azië.

Turbulent jaar

Topman Roelof Joosten kijkt terug op een turbulent jaar. "In de eerste helft van 2016 was het aanbod van melk in de Europese Unie zo groot dat basisproducten slechts onder de kostprijs verkocht konden worden", legde hij uit. "Vanaf mei herstelde de zuivelmarkt zich enigszins als gevolg van de afnemende melkproductie in een aantal Europese landen en de relatief lage voorraden bij afnemers."

Prijzen op niveau eind vorig jaar

Voor 2017 verwacht FrieslandCampina dat de melkproductie in de Europese Unie nog iets zal stijgen. In Nederland wordt er een daling verwacht. De vraag naar zuivelproducten in Europa zou stabiel tot licht dalend blijven, enkel in China wordt een lichte groei verwacht. Dus zouden ook de prijzen op het niveau van eind vorig jaar blijven, luidt de verwachting.

FrieslandCampina is een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld, met meer dan 18.906 leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België. De groep stelt in ons land 1.540 mensen tewerk, in Aalter, Bornem, Bree, Genk en Lummen en het commerciële hoofdkwartier in Destelbergen.

Bron: Belga

Lees ook in Melkvee

Is doornappel(zaad) toxisch voor melkvee?

Melkvee Doornappel is een zeer giftige plant die ook voorkomt in weiden. Zo bestaat het gevaar dat runderen via hooi of voordroog zaden opnemen. Maar wat is het risico op vergiftiging?
Meer artikelen bekijken