Startpagina Paarden

Kwalitatief goede blauwschimmels

Wie aan blauwschimmel merries denkt, komt onlosmakelijk terecht bij de gebroeders De Graeve uit Erpe-Mere. Stal van’t Zevekoot zag het levenslicht in 1996. Het was vooral de oudste broer Chris, die van jongs af interesse toonde in de prijskampen van verschillende dieren. Hij bezocht meermaals keuringen, eerst vooral van de koeien (Wit Rood) maar schakelde dan resoluut over naar de trekpaarden.

Leestijd : 2 min

In combinatie met zijn jongere broer Danny, die ook gepassioneerd raakte door het trekpaard, werd beslist om in 1996 een eerste trekpaard te kopen: de 18-maanderse blauwschimmel merrie Kelly van den Hagelenberg (Dorus d’ Opbrakel). Onder het motto eentje is geentje, volgde snel Udona van de Capreton (Udo van den Houwenberg): een schot in de roos want op tal van prijskampen behaalde ze mooie resultaten.

Lot van drie merries

Stilaan ontstond het idee om een lot van 3 merries uit te bouwen. Met die bedoeling werd Xaviera van Hooidonk (Tonic Van Bloemenhof) gekocht. Deze combinatie hield enkele jaren stand. De gebroeders, ondertussen bijgestaan door Jens - zoon van Danny - die ook gebeten is door de trekpaardenmicrobe, gingen verder met het kweken van kwalitatief goede blauwschimmels die hun lot konden ‘verjongen’. Geen makkelijke taak, zo bleek achteraf: tegenslag, niet de juiste kleur of geslacht, zorgde ervoor dat de gebroeders enkele jaren verdwenen van het toneel. Op de achtergrond daarentegen werd wel vlijtig verder gezocht naar jonge blauwe merries om de stal kracht bij te zetten.

Verdere uitbouw

De zelfgefokte merrie Jutta van’t Zevekoot (Wisky van de Sloes) kreeg het gezelschap van Orpha van de Bouwhoeve (Hepper Midas) en afgelopen lente kwam Katrien van ’t Valleihof (Matteo van’t Rietenhof) de stal versterken.

Met de aankoop van deze 2 merries wil men opnieuw de basis leggen voor een jeugdig nieuw lot. De eerste veulens van Orpha (v. Gamin van de Lindenhoef) en Katrien (v. Bonarius van’t Zand) worden eind april verwacht. Verder huisvest Stal van’t Zevekoot nog de 3-jarige merrie Quinta van’t Zevekoot. (Jazz Van Luchteren). “Met 4 trekpaarden op stal beschouwen we onszelf als kleine fokkers, waarbij de kwaliteit primeert op de kwantiteit,” concludeert Jens De Graeve. “Het succesvolle 2017 wordt moeilijk te evenaren, maar door ijverig te blijven investeren in onze trekpaarden, kijken we wel hoopvol naar de toekomst.”

BL

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken