Startpagina Paarden

Baloubet du Rouet en Sitte-paarden drukken hun stempel op SBS-hengstenkeuring

De editie 2018 – meteen de 30e – van de officiële hengstenkeuring van Studbook SBS koos 21 nieuwe vaderdieren. Waaronder niet minder dan twaalf met SBS–papier.

Leestijd : 3 min

Studbook SBS is een relatief klein stamboek met een oog voor grootse verervers en prijkt momenteel op de derde plaats van de WBFSH – ranking. Hun visie wordt bevestigd door de vererving van kanjers als Kannan, Kashmir van Schuttershof en Baloubet du Rouet, alle drie ‘zetelend’ in de WBFSH – Top 10 van de beste springverervers.

Maurice Depraeter, SBS-jurylid op rust, benadrukte het nog niet zolang geleden voor SBS-Magazine: “Wat hebben we toch goede hengsten gekeurd…” Kennis wordt doorgegeven en ervaring verrijkt, zo blijkt. Het was dit jaar immers niet anders.

Baloubet en Balou

Vorig jaar vervoegde de legendarische sport- en fokhengst Baloubet du Rouet de eeuwige jachtvelden. Het was bij het SBS dat zijn loopbaan als vaderdier van start ging. Dit jaar was de hengst zelf en via zijn zoon Balou du Rouet hoofdleverancier op de hengstenkeuring met zomaar eventjes vier kandidaten. In fokkerskringen wordt wel eens vermeld dat het uiterlijk van ‘een echte Baloubet’ typerend is. Het kampioenspaard van Nelson en Rodrigo Pessoa was inderdaad niet moeders mooiste. Dit kan nochtans niet worden gezegd van de twee kleinzonen en de directe zoon van Baloubet du Rouet, die de jury overtuigden tijdens de voorbije proeven.

Baloubet du Rouet (v. Galoubet A), tekende zelf voor het vaderschap van de bijzondere springer Jaloubet des Peupliers (SBS- mv. Verdi). Zijn zoon Balou du Rouet (uit een Continue x Domino-moeder), bracht Jeuzolympix des Simes (mv. Arko III) en Jasco du Bourbecq (mv. Orlando van de Heffinck), beiden ook SBS-geboren en er nu dus eveneens gekeurd voor de dekdienst.

Sitte als kwaliteitslabel

Patente sprongen, vermogen en werklust typeerden de nieuw gekeurde hengsten met ‘Sitte’ als kwaliteitslabel. Deze keuring was dan ook een ode aan het vakmanschap van de familie Boudrenghien uit Pipaix. We citeren hierbij Jacquart du Seigneur (SBS – Boyfriend du Seigneur x Ogano Sitte) en Fuhrer du Maugré (SF – Comme il Faut x Ogano Sitte). De springdemonstratie van de fijn gefokte Jobolensky Sitte (SBS – Cornet Obolensky ex – Windows van ’t Costersveld x Button Sitte), was ronduit indrukwekkend. Juke de l’Epinette (SBS – Dayton Sitte x Rexar du Houssoit (v. Ksar Sitte) legde eveneens dik verdiend beslag op zijn dekbrevet bij het SBS, alsook Joker de l’Enclos de l’Ange (SBS – Zinedine B x Ugano Sitte).

Junior du Seigneur (SBS – Eternity du Seigneur x Calvaro), is het tweede fokproduct van de familie Van Langendonck uit Honnelles, die vanaf dit jaar als SBS-gekeurde hengst door het leven gaat.

Totilas krijgt kansen bij Studbook SBS

De KWPN-hengst Totilas (v. Gribaldi) spreekt nog steeds tot ieders verbeelding, die van ver of van dichtbij met dressuur te maken heeft. Eerder keurde het SBS reeds Thorgall Biolley en dit jaar is het Totilas-bloed opnieuw van de partij dankzij zijn zoon Toto Jr, vader van Kheops d’Hathor (mv. Amsterdam), een jeugdige driejarige met sprekend gangenwerk.

Biolley Horses heeft er ook een SBS-gekeurde hengst bij met Iron Man Va, een zoon van huishengst en talent Bailamos Biolley (Sir Donnerhall x Florestan I) uit de Jazz x Iron-merrie Daveron (KWPN), merrie uit de Nomia stam, die kan bogen op meerdere prestatiemerries op Z-niveau in Nederland. De 4- jarige mooie vos heeft alles in huis om zijn kwalitatieve bloedlijn eer aan te doen. Firenze (Finest x Ricardos) is de derde dressuurhengst die dit jaar zijn dekbrevet op de kop tikte bij het SBS.

De complete lijst en afstamming van de 21 nieuw SBS-gekeurde hengsten kan u raadplegen op www.sbsnet.be

PP

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken