Startpagina Economie

Voorlopig geen fusie tussen veilingen BelOrta en Hoogstraten

Er komt voorlopig geen fusie tussen de tuinbouwveilingen Coöperatie Hoogstraten en BelOrta (Sint-Katelijne-Waver). “Het was bij beide partijen wellicht nog wat te vroeg, en bij Belorta had men recent verschillende fusies”, zo is woensdag gezegd bij de start van het nieuwe aardbeiseizoen in Hoogstraten, waar ook werd vooruitgeblikt op 2018.

Leestijd : 3 min

In Hoogstraten werd woensdag de symbolische start van het nieuwe aardbeiseizoen gevierd, met de veiling van een eerste kist lenteaardbeien. De opbrengst ervan werd aan een goed doel geschonken.Een jaar geleden maakte de veiling samen met BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver - de twee grootste tuinbouwveilingen van het land - bekend dat ze een fusie onderzochten. Beide raden van bestuur gaven daar toen hun toestemming voor.

Maar begin dit jaar besloten beide coöperaties om daar niet mee verder te gaan. “De zoektocht wordt even stopgezet, een fusie komt er voorlopig niet. Het was wellicht te vroeg voor beide partijen. BelOrta komt zelf ook uit een aantal fusies. We hebben besloten om eerst te blijven werken aan heel concrete projecten om daar het beste van te maken. Wie weet geeft dat een bodem naar de toekomst toe om dat opnieuw te bekijken”, zegt sales- en marketingmanager Jan Engelen, die benadrukt dat de verstandhouding goed blijft.

Dat de twee grootste veilingen zouden fuseren, zou op mededingingsvlak alvast geen probleem zijn geweest. “We hebben daar geen negatief advies gekregen. De overheid stimuleert zelfs samenwerking in onze sector, omdat we in Europa een relatief kleine aanbieder zijn. Het is ook zo dat 60 tot 65 procent van onze productie voor de export bedoeld is”, aldus de manager nog.

Plannen om alsnog samen te werken, gaan onder meer over ’stoplichten’. “Dat is de naam voor onze verpakking met daarin drie kleuren paprika’s, die we samen in de markt gaan zetten.” De paprika’s, met bijna 28 ton het derde product, kennen evenwel een terugval. De prijs staat onder druk en er is ook 15 ha minder areaal aangeplant, onder meer door stoppende bedrijven. De coöperatieve probeert de trend te keren en investeert ook in machines.

Een aanzienlijke stijging van het areaal wordt ook verwacht bij de courgette en pompoen. Tomaten, met 86 ton de grootste productgroep, kent volgens de veiling vooral een groei bij de ’specialty’-soorten. Voor aardbeien - in 2017 goed voor zo’n 32 ton - verwacht men dat het verbouwde areaal stabiel blijft. Opvallende stijger is het aantal blauwe bessen, waar 11 ha wordt aangeplant, goed voor een verwachte groei van 120 procent.

De teelt die kunstmatig wordt belicht - zowel voor aardbeien als tomaten - zal naar verwachting doorgroeien, volgens Engelen onder meer door de klimaatopwarming. “Het blijkt dat het niet evident is te berusten op import uit het zuiden. Er was veel regen, een orkaan ook in Zuid-Spanje, die veel teelt vernielde. Global warming maakt dat de stabiliteit in het zuiden vermindert. De retail en de klant willen daar evenwel voor betalen. Ook de betere smaak van bijvoorbeeld een belichte aardbei speelt mee.”

De veiling bereikte intussen ook de kaap van 100 medewerkers en plant daarom ook uitbreidingswerken.

Belga

Lees ook in Economie

Tot 10% minder Russische tarwe verwacht

Economie Door het ongewoon koude weer zijn de schattingen voor de volgende Russische tarweoogst deze maand weer naar beneden bijgesteld. De bezorgdheid over een krapper aanbod legt druk op de termijnmarkt. De prijzen schommelen dinsdag 21 mei rond de hoogste prijs in 9 maanden.
Meer artikelen bekijken