Startpagina Groenvoorziening

Natuurorganisaties roepen op om mussen te tellen tijdens paasweekend

Vogelbescherming Vlaanderen roept op om tijdens het paasweekend van zaterdag 31 maart en zondag 1 april deel te nemen aan de jaarlijkse telling van huismussen.

Leestijd : 1 min

De natuurorganisatie wil opnieuw nagaan of de huismus in ons land standhoudt, achteruit boert of misschien zelfs op sommige plekken verdwenen is. De gegevens invoeren kan op www.mussenwerkgroep.be, waar je ook tips krijgt om de soort te herkennen en mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.

Vogelbescherming Vlaanderen stelt dat huismussen tellen in je tuin of onmiddellijke omgeving slechts vijf tot tien minuutjes hoeft te duren en best leuk kan zijn. Of er veel huismussen te spotten zullen vallen, is echter nog maar de vraag. Mussen passen zich weliswaar goed aan mensen aan, hun aantallen gaan er al decennia op achteruit - zowel in Vlaanderen als de rest van Europa. Zowel de grootte van de kolonies als het aantal kolonies daalt. Verwilderde stukjes groen verdwijnen, er zijn steeds minder schuilplekken om zich te beschermen tegen (huis)katten en de landbouw laat nog maar weinig graanresten liggen op akkers, om maar enkele redenen te noemen. Op www.mussenwerkgroep.be kan je een bijdrage leveren om de evolutie van het probleem in kaart te brengen. De website helpt spotters alvast om geen vergissingen te begaan. Het tellen gebeurt op basis van het gelijktijdig getsjilp van de mannetjes.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Zaaien met succes

Tuin Ondanks de zachte temperaturen valt de start van het moestuinseizoen 2024 door de overvloedige neerslag letterlijk en figuurlijk in het water. De buitenwerkzaamheden moeten we dus noodgedwongen nog wat uitstellen. Gelukkig kunnen we vanaf nu, zo rond half maart, wel binnen aan de slag met het voorzaaien van allerlei bloemen voor de siertuin en van een aantal groentegewassen, zoals tomaat, pepers en paprika’s, die pas na de ijsheiligen buiten uitgeplant kunnen worden.
Meer artikelen bekijken