Startpagina Akkerbouw

Wetenschappers maken meststoffen met microben

Bio-ingenieurs van de universiteiten van Antwerpen en Gent hebben een nieuwe meststof ontwikkeld, op basis van voedingsstoffen die nu verloren gaan. Het gaat om een verbeterde versie na eerdere proeven met microalgen. De onderzoekers hopen de productie nu op te kunnen schalen.

In Vlaanderen gaan bij de voedselproductie heel wat meststoffen, zoals fosfor en stikstof, uiteindelijk verloren. Eerder werd al geprobeerd om ze om te zetten tot microalgen, die erg nuttig bleken als een nieuwe meststof.

"Dat werkte goed, maar het was wel vijf tot tien keer zo duur als conventionele meststof. Nu hebben we drie types veilige microben gekweekt en gemixt. Het gaat om voornamelijk aerobe heterotrofen, naast purperbacteriën en een beperkter deel microalgen", zegt onderzoeker Siegfried...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Professor Geert Haesaert blikt terug op zijn carrière

Akkerbouw Dit najaar zette professor Geert Haesaert, expert op het gebied van duurzame gewasproductie, van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent een punt achter zijn indrukwekkende carrière. We proberen deze beknopt samen te vatten met een afscheidsinterview.
Meer artikelen bekijken