Faircoop lanceert ‘eerlijke’ boter

Faircoop zegt in 2017 9,3 miljoen liter melk te hebben verkocht. De onderneming werd in 2009 opgericht met als doel bewerkstellingen dat melkveehouders hun kostprijs terugbetaald krijgen, inclusief een fatsoenlijk loon. Ze doet dat door melk van melkveehouders gezamenlijk te verkopen aan grootwatenhuizen, onder het eigen merk Fairebel. Daarbij wordt iedere schakel volgens de organisatie een correct loon gegarandeerd. Faircoop telt momenteel circa 500 melkproducenten en 1.000 verbruikers als leden.

Onder het label Fairebel zijn reeds melk, roomijs en kazen verkrijgbaar. Daar komt dus nu ook 'eerlijke' boter bij. Voor de productie van de boter werkt Fairebel samen met Olympia dat haar melk hiervoor ophaalt bij 180 Belgische producenten in een straal van 60 kilometer rond haar productiesite in Herfelingen. De deelnemende boeren engageren zich om hun koeien minstens 6 uur per dag en minstens 120 dagen per jaar te laten grazen in de weide waardoor de melk geproduceerd zal worden in harmonie met het dierenwelzijn. Olympia roomt de melk bovendien zoals op de boerderij dagelijks op ambachtelijke wijze af.

Sinds 1946 geleid door de familie Van Impe, kent Olympia een lange traditie van boterproductie. Luc Van Impe, afgevaardigd bestuurder van het zuivelbedrijf Olympia vertelt enthousiast: “We hebben besloten om hand in hand met Fairebel “de eerlijke melk” te werken want we delen dezelfde waarden: de Belgische landbouw ondersteunen en een eerlijk inkomen voor alle spelers van de productieketen”.

Meest recent

Meest recent