Startpagina Akkerbouw

Aandachtspunten bij de onkruidbestrijding in maïs

In de meeste regio’s is het uitzaaien van de maïs gestart. Het is het ideale moment om eens na te denken over de onkruidbestrijding, want deze zal er snel aankomen.

Leestijd : 5 min

Bij het uitdokteren van de te volgen strategie om de onkruidbestrijding in maïs aan te pakken is het nuttig om zich te baseren op ervaring uit het verleden, maar het is nog beter om op de hoogte te zijn van de nieuwe evoluties en/of wettelijke beperkingen.

Terugblik naar 2017

Als we terugkijken naar vorig jaar, dan concluderen we dat een volledige onkruidbestrijding in maïs, maar moeilijk te realiseren viel.

De maand maart was droger dan normaal en ook de maand april kreeg maar weinig neerslag. De uitzaai van de maïs startte rond 10-15 april voor de korrelmaïs. De condities om de bodembewerking te doen waren excellent.

De uitzaai van de snijmaïs begon rond 15-20 april, teven in goede omstandigheden. Eind april waren bijna alle percelen met halfvroege tot late variëteiten gezaaid. Het zaaien van vroege variëteiten ging door tot ongeveer 10 mei.

Uitzaai na raaigras gebeurde in zeer droge omstandigheden. De opkomst bij deze percelen bleef dan ook net iets achter ten opzichte van de tijdig gezaaide percelen en ze stonden ook iets onregelmatiger.

De droge omstandigheden van eind mei en begin juni waren ongunstig voor de efficiëntie van de vooropkomst en vroege na-opkomstbehandelingen. Het feit dat de bodem zeer droog was in mei en in de eerste helft van de maand juni heeft sterk negatief de efficiëntie van de bodemmiddelen beïnvloed. Ten gevolge van de droogte was het dan ook niet raar om onvolledigheden in de onkruidbestrijding in de maïspercelen tegen te komen. Vooral hanepoot en varkensgras bleef over. Bij de late zaaiingen was melganzevoet opmerkelijk aanwezig en kon soms zelfs de teelt ernstig beconcurreren.

Evoluties bij beschikbare middelen

Nagano

Nagano wordt gecommercialiseerd door Nufarm en bevat 100 gr bromoxynil en 100 gr mésotrione per liter. Het middel wordt gepresenteerd onder vorm van een oliedispersie (OD).

De toepassing is erkend in de na-opkomst van het stadium 2e tot 6e zichtbaar blad van de maïs aan een maximumdosering van 1l/ha. Het is een herbicide met een breed werkingsspectrum tegen tweezaadlobbige onkruiden.

Naast de onkruiden die bestreden worden door de mesotrione is het middel tevens heel efficiënt tegen zwaluwtong, kleefkruid, bingelkruid en ook tegen echte kamille. Aanvulling moet gezocht worden tegen ooievaarsbek en grassen.

De aanwezigheid van bromoxynil zorgt voor een ‘booster’-effect bij de bestrijding van de meeste dicotyle onkruiden. Dit zorgt voor een belangrijk voordeel in schema’s zonder terbuthylazine.

Bij een dosering van 0,8 l/ha in een tankmenging kan Nagano toegepast worden met de meeste grassenmiddelen. Vermijd echter gebruik samen met het middel Equip.

Kideka

Kideka is een nieuw middel gecommercialiseerd door Nufarm en komt zich vervoegen aan een lange lijst van herbiciden die 100 gr mesotrione bevatten (zoals Callisto, Osorno, Starship). Net als deze drie middelen is Kideka een suspensieconcentraat toegelaten aan een dosering van 1,5 l/ha vanaf het 2 tot 8-bladstadium in maïs. Op basis van proeven uitgevoerd door het CIPF, is de efficiëntie van Kideka vergelijkbaar als die van voornoemde middelen.

Maïster Power TCMax

Maïster Power TCMax is een nieuw product gecommercialiseerd door Bayer Cropscience en bevat 15 gr cyprosulfamide, 30 gr foramsulfuron, 1 gr iodosulfuron-methyl en 10 gr thiencarbazone methyl per liter. De erkende dosis is 1,5 liter vanaf het stadium 2e blad tot 6e zichtbare blad. Het middel wordt op de markt gebracht volgens een olie dispersie (OD).

In dit product herkennen we actieve stoffen die ook in Monsoon active zitten, waar ook een antidicotylenmiddel aan is toegevoegd, iodosulfuron-methyl. In vergelijking met Monsoon active zorgt de aanwezigheid van iodosulfuron-methyl voor een verbreding van het actiespectrum richting herkiemers en akkerviooltje.

In de vroege na-opkomst onkruidbestrijding wordt het middel gebruikt aan een dosering van 0,8 à 1l in menging met een product op basis van tembotrion, mesotrione of sulcotrion aangevuld met een bodemmiddel. Maïster Power TCMax is een zeer goede partner in schema’s zonder terbuthylazine.

maïs1

Terbuthylazine

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid besliste in 2015 dat bij het gebruik van terbuthylazine langs oppervlaktewater een vegetatieve bufferzone van 20 meter diende gerespecteerd te worden. Naast natuurlijke waterlopen zoals beken, vijvers en rivieren vallen ook alle andere categorieën van oppervlaktewater onder deze maatregel: kanalen, collectoren, drainagekanalen, enz.

Concreet heeft de gewijzigde wetgeving van 2015 een weerslag op de volgende producten: Akris, Andes, Aspect T, Calaris, Callistar, Gardo Gold, Gardoprim, Primagram Gold en Promess.

Terbuthylazine biedt meerdere voordelen. Zo versterkt en versnelt het de werking van contactmiddelen in het mengsel. Tevens is het efficiënt op onkruiden die moeilijker te bestrijden vallen met klassieke middelen (Callisto, Zeus, Laudis) in de maïs zoals straatgras, kamille, reigersbek, bingelkruid, akkerviooltje en varkensgras.

Onkruidbestrijding in maïs zonder toepassing van terbuthylazine is steeds mogelijk, maar we moeten aanpassingen doen aan de strategie en opletten dat de schema’s compleet zijn. In deze context is het onontbeerlijk om een behandeling toe te passen bij jonge onkruidplanten en de dosissen en mengpartners aan te passen naargelang de aanwezige onkruidflora.

Sinds de verstrengde regelgeving zijn er maar weinig grasstroken ingezaaid. Het merendeel van de landbouwers gaf de voorkeur om onkruidbestrijdingsschema’s zonder terbuthylazine toe te passen.

Nog vooropkomst toepassen?

Het welslagen van een vooropkomst onkruidbestrijding in maïs hangt nauw samen met de kwaliteit van het zaaibed en de vochttoestand op het moment van toepassen. Na vijf voorjaren die ideale omstandigheden boden, was de lente van 2017 zeer droog en nefast voor een goede vooropkomst.

Als terbuthylazine wordt ingezet en de omstandigheden zijn goed, is het mogelijk om onkruidbestrijdingsschema’s op te stellen die het gros van de klassieke éénjarige onkruiden opruimen. Anders is het voor doorlevende onkruiden zoals haagwinde, zuring, distels, kweek, ... Zij vergen een interventie in de na-opkomst.

Sommige actieve stoffen die in de voor-opkomst gebruikt worden zoals flufenacet, isoxaflutole, pendimethalin, kunnen een selectiviteitsprobleem geven. Ze mogen niet in contact komen met het kiemende maïszaad. Een zaaidiepte van 3 à 5 cm is dan nodig. Een toepassing op een droge bodem voor een hevige regenbui verwacht wordt, is dus niet zonder risico. Zeker niet op een lichte bodem.

maïs2

Onkruidbestrijding met Aspect T aangevuld met een partner, zorgt voor een volledige onkruidbestrijding van éénjarige onkruiden in een toepassing. We moeten wel aandacht hebben voor de beperkingen die op het gebruik van dit middel rusten. Denk ook aan het gebruik van anti-driftdoppen.

Afhankelijk van de handelaar kan Aspect T ook vermarkt worden onder de naam Promess of Andes. Het gaat om identieke producten die ingezet worden aan dezelfde dosis en samenstelling, maar een andere naam dragen.

Vroeger zou een vooropkomst-behandeling zonder terbuthylazine niet noodzakelijk succesvol zijn. De komst van Adengo TCMax op de markt heeft dit gegeven positief doen evolueren. Middelencombinaties met Adengo 0,25l + Camix 1,25 l of Adengo 0,25 l + Stomp Aqua (Most Micro) 1,5 l zorgen nagenoeg beiden voor een quasi compleet werkingsspectrum. De enige zwakte van deze combinaties uit zich naar zwaluwtong.

Besteed voldoende aandacht het goed reinigen van het spuittoestel als bespuitingen in maïs- en bietenvelden worden afgewisseld!

Het welslagen van een voor-opkomst onkruidbestrijding in maïsvelden hangt heel sterk samen met de voorbereiding van het zaaibed (voldoende fijn verkruimeld) en de aanwezigheid van bodemvocht.

TD naar G. Foucart, F. Renard, J-P Mazy en M. Mary, CIPF en UCL

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken