Stijgende interesse langs beide kanten
Hoeveslagers in Vlaanderen krijgen meer klanten over de vloer sinds de Veviba-affaire. Dat bevestigt ook Bart Thoelen van het Steunpunt Hoeveproducten. “We hebben geen officiële cijfers, maar de hoeveslagers waarmee we contact hebben, zeggen wel een stijging in het cliënteel te ondervinden.”
Ook krijgt het Steunpunt meer aanvragen van boeren die overwegen om een hoeveslagerij uit te baten. “Hun motivatie is tweeledig. Enerzijds zien ze zich geconfronteerd met lage prijzen via de traditionele kanalen en zijn ze op zoek naar een andere manier om meerwaarde te creëren. Anderzijds zijn er ook geïnteresseerde veehouders die de controle willen vergroten over wat met het eigen product gebeurt.”
Volgens de meest recente schattingen van het FAVV zijn er om en bij de 150 hoeveslagers in Vlaanderen. Hoeveslagers versnijden het vlees zelf op de hoeve. Daarnaast zijn er hoeveproducenten die het versnijden uitbesteden en een voorverpakt product ontvangen en verkopen. In deze laatste categorie bevinden zich boeren die de ambitie hebben om hoeveslager te worden, maar eerst de markt willen aftasten.