Startpagina Akkerbouw

Bladseptoria en gele roest rukken op in tarwe

Deze week werden op 25 waarnemingspercelen (rassenproeven, ziektebestrijdingsproeven en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd door het Landbouwcentrum Granen en partners in de wintertarweop het onbehandeld gewas.

Leestijd : 1 min

Deze week bevindt de wintertarwe zich bij 58% van de waarnemingen in het stadium 32 (2e knoop). Bij ongeveer 1 op 4 waarnemingen bevindt de wintertarwe zich nog in het stadium 31 (1e knoop). Bij ongeveer 1 op 5 waarnemingen heeft de wintertarwe stadium 33 (3e knoop) al bereikt.

Oogvlekkenziekte komt algemeen weinig voor. Meeldauw wordt weinig waargenomen. Lokaal kan witziekte wel sterk aanwezig zijn.

Bladseptoria is veel aanwezig en verspreidt zich verder naar de bovenste bladeren. Wanneer het definitieve voorlaatste en voornamelijk laatste blad aangetast zijn, moet een behandeling worden overwogen. Zeer gevoelige rassen moeten nu zeker goed opgevolgd worden om al of niet een fungicidebehandeling in te zetten! De regens van het afgelopen weekend kunnen immers zorgen voor nieuwe infecties.

Gele roest werd opnieuw veel waargenomen en verspreidt zich verder. Bij verschillende percelen/rassen is een behandeling noodzakelijk. Vooral zeer gevoelige rassen én vooral in de kustpolder moet de gele roest van zeer nabij opgevolgd worden om al of niet een fungicidebehandeling in te zetten! In de kustpolder slaat de gele roest immers verder toe vooral op de gevoeligste rassen!

Bruine roest werd voorlopig slechts in beperkte mate waargenomen.

TD naar LCG

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken