Startpagina Vorige reizen

Balkan

De bekoring en de verborgenheden van de Balkan met Dubrovnik, de Adriatische parel.

Een reis georganiseerd voor de lezers van Landbouwleven.

Leestijd : 6 min

Van 2 tot 9 oktober Uiterste inschrijvingsdatum: 31 juli 2018

Dinsdag 02 oktober

Afspraak in de luchthaven Brussel Nationaal aan de incheckbalie van Austrian Airlines tussen 07u50 en 08u20. Vertrek om 10u20 met bestemming Wenen en nadien een aansluitende vlucht richting Zagreb. De aankomst in de Kroatische hoofdstad is voorzien om 14u05.

Verwelkoming door de plaatselijke gids waarmee we de stad te voet en per bus bezoeken.

Zagreb wordt gekenschetst door zijn Oostenrijks-Hongaarse architectuur uit de 18de en 19de eeuw. In het centrum bezoeken we de gotische kathedraal en kerk Sint Marc uit de 13de eeuw evenals de geanimeerde wandelstraat Tkalčićeva.

Transfer naar het hotel Jadran of gelijkaardig.

3 gangen avondmaal in een plaatselijk restaurant en overnachting.

Woensdag 3 oktober

Na het ontbijt rijden we naar Garesnica en bezoeken er het bedrijf Fridrih, de belangrijkste champignonproducent in Kroatië. De onderneming die in1981 opgericht werd bezit 2 boerderijen en stelt 75 mensen te werk. Ze krijgen steun van Europa. 85% van de productie gaat naar grootwarenhuizen.

We zetten onze weg verder naar Dakovo voor een bezoek aan de stoeterij van Lipizzan, opgericht in 1506 en zodoende één van de oudste in Europa. Sinds het begin van de 19de eeuw fokt men er Lipizzaners. De schoonheid van deze raspaarden is een waar genot !

2 (3)

Naast het fokken dresseert en traint men in deze stoeterij ook de paarden, de ervaring en de beroepsbekwaamheid van de fokkers en trainers is van een hoog niveau. Dit wordt bevestigd door de talrijke hoog aangeschreven prijzen die ze in de competities veroverden.

3 (3)

Laat middagmaal rond 14 u.

We rijden naar Osijec waar we logeren in een hotel met dezelfde naam.

Avondmaal en overnachting.

Donderdag 04 oktober

Bezoek aan Belje, het modernste en belangrijkste landbouwcomplex in Kroatië dat zich uitstrekt over 20.000 ha. Ontvangst door de lokale vertegenwoordiger. Bezoek aan de landbouwafdeling evenals aan de rundveefokkerij. De boerderij is uitgerust met een automatische melkerij.

Middagmaal in een wijnrestaurant waar we 4 “grand cru” wijnen kunnen proeven.

Boottocht in één van de meest uitgestrekte moerasgebieden in Europa, samenvloeiing van de Donau en de Drava : het natuurpark Kopacki Rit.

4 (3)

Het natuurpark telt meer dan 40 vissoorten en 290 verschillende vogelsoorten waarvan de belangrijkste: de zwarte ooievaar en de zeldzame keizerarend met een vleugelspanwijdte die 2,50 m kan bereiken. Ook leven er 2000 aalscholvers.

500 hectaren weideland worden er gebruikt om 800 koeien Hereford en een dertigtal hongaarse grijze runderen te laten grazen.

5 (2)

Avondmaal in het restaurant Kormoran, gelegen in het park. Terugkeer naar het hotel Osijek of gelijkaardig. Overnachting.

Vrijdag 05 oktober

Ontbijt en stadsrondrit in Osijek, gelegen langs de rivier Drava. U zal er de kathedraal en het fort van Tvrdja kunnen aanschouwen, een barok geheel van geplaveide straten en majestueuze woningen. Deze architecturale homogeniteit is uniek in Kroatië.

We trekken verder naar Bosnië-Herzegovina richting Tusla waar we het middagmaal gebruiken. Tijdens de maaltijd wordt u Josef Ivica voorgesteld, een plaatselijke landbouwer, eigenaar van de boerderij die we nadien bezoeken. Josef heeft in Servië en Bosnië- Herzegovina gewerkt en hij zal zijn rijke ervaring met u delen. In de boerderij worden runderen gefokt van de rassen Simmental (200) en Holstein (600).

6 (2)

We reizen verder richting Sarajevo en overnachten in hotel Colors Inn of gelijkaardig. Avondmaal in een plaatselijk restaurant.

Zaterdag 06 oktober

Na het ontbijt, geleid bezoek aan Sarajevo, de hoofdstad en de grootste stad van Bosnië-Herzegovina. Haar geschiedenis is bijzonder rijk sinds ze gesticht werd door de Ottomanen in 1461.

We trekken verder richting Mostar waar we deze stad, die op de lijst staat van het werelderfgoed van de UNESCO, bezoeken. De stad is voornamelijk bekend door de oude Ottomaanse brug met zijn unieke boog die het muzelmaanse gedeelte van de stad verbindt met het Kroatische. Middagmaal.

7 (2)

Na dit bezoek begeven we ons naar Dubrovnik, de Adriatische parel waar we 3 nachten zullen verblijven in hotel Pelka of gelijkaardig.

Avondmaal en overnachting.

Zondag 07 oktober

Na het ontbijt, wandeling door de stad, een waar openluchtmuseum met zijn stadsmuren, huizen met roze dakpannen uit Toulouse, kleine straatjes, paleis en kloosters. Dubrovnik wordt aanzien als één van de mooiste steden in Europa.

8 (2)

Het picknick middagmaal wordt u aangeboden op één van de Elaphites eilanden in een bijzonder mooi kader na een oversteek van een 20-tal minuten.

9 (2)

Terug naar het hotel in Dubrovnik, avondmaal in een plaatselijk restaurant en overnachting.

Maandag 08 oktober

Na het ontbijt, vertrek naar Montenegro. Dit klein Balkanland in volle toeristische bloei heeft vele troeven, te beginnen met de baai van Kotor, de enige fjord aan de Middellandse Zee.

We zullen de dag beginnen met een bezoek aan de belangrijkste melkerij van Montenegro met productie van melk, yoghurt en room. Tijdens de zomer loopt de productie op tot 25 ton per dag, en tot 18 ton in de winter.

We houden halt bij een kleine familiefokkerij met 35 Holstein koeien waaronder een twintigtal melkkoeien. De beste produceren tot 55 liter per dag. Het rundsvoeder is samengesteld uit voedergrassen alsook moutafval (draf) afkomstig uit brouwerijen. De onderneming maakt ook gebruikt van kuilvoeder.

Na het middagmaal, rijden we naar Cetinje, een klein stadje in de bergen om naar Budva te gaan, één van de oudste plekjes aan de kust van de Adriatische Zee. De stadsmuren dateren uit de 15de eeuw.

10 (2)

Nadien bezoeken we het oude stadsgedeelte van Kotor met een belangrijk cultureel patrimonium en zijn unieke ligging, opgenomen in het cultureel en natuurlijk erfgoed van de UNESCO. Liefde op het eerste zicht verzekerd!

11 (2)

Terugkeer naar Dubrovnik met ferryboot. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting.

Dinsdag 09 oktober

Na het ontbijt, een verkenningswandeling in het dorp Catvat en zijn oude buurten.

12 (2)

Middagmaal in een plaatselijk restaurant.

Transfer naar de luchthaven van Dubrovnik. Vlucht naar Wenen om 14u55 met aansluitende vlucht naar Brussel, aankomst om 19u50.

PRIJS – NUTTIGE INFORMATIE - ALGEMENE VOORWAARDEN

Prijs op basis van dubbelkamer : 1.606 € p.p. (Op basis van minimum 30 deelnemers)

Inbegrepen in de prijs :

- De vlucht Brussel – Zagreb / Dubrovnik – Brussel via Wenen met Austrian Airlines

- Alle bezoeken in het programma opgenomen - Plaatselijke gids

- Onze tweetalige begeleider met een goede kennis van de agrarische sector

- 7 nachten in de vermelde hotels (of gelijkwaardig)

- Vol pension van middagmaal Dag 1 tot middagmaal Dag 8 (laatste dag).

Het middagmaal omvat 2 gerechten + koffie ; het avondmaal 3 gerechten + koffie. - Lokale taksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs :

-Luchthaventaksen : 166 €

- Toeslag éénpersoonskamer : 257 €

- Prestaties niet in het programma opgenomen

- Reisverzekeringen (zie verder : nuttige informatie)

- fooien

- Tafeldranken (uitzondering : koffie na maaltijden)

- Persoonlijke uitgaven

- Formaliteiten : Voor deelnemers met belgische nationaliteit volstaat de identiteitskaart

- Munteenheden : Kuna voor Kroatië, de Bosnische convertibele mark voor Bosnië Herzegovinia

- Annulatieverzekering : 5,8 % van het totaal bedrag (niet terugbetaalbaar).

- Annulatie- en bijstandsverzekering : 7,00 % van het totaal bedrag (niet terugbetaalbaar).

Inschrijvingsvoorwaarden :

De inschrijving zal effectief zijn na betaling van een voorschot van 300 €.

Dit voorschot dient in ons bezit te zijn binnen de 10 dagen na ontvangst van de bestelbon.

Global Agritourism /Traviter behoudt zich het recht voor de reservatie te annuleren bij niet-naleving van deze voorwaarden.

Het saldo moet ten laatste op 02 augustus 2018 vereffend worden.

Annulatiekosten :

- Tot 01 juli 2018 : 300 € per persoon

- Van 02 juli tot 01 augustus : 50 %

- Vanaf 02 augustus : 100 % (geen terugbetaling mogelijk)

Inschrijven :

Adres : Global Agritourism c/o Traviter Bvba, 300 Georges Henrilaan, 1200 Brussel

e-mail : globalagritourism@gmail.com of traviter@skynet.be

Telefoon : 02/733.42.73.

enkel bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 11u en 13u en van 14u tot 16u.

Contact : Thierry of Myriam Lacroix (FR NL)

Het is mogelijk dat we ter plaatse het programma zouden moeten aanpassen onder invloed van onvoorziene omstandigheden. In dat geval zal het programma in de mate van het mogelijke bijgewerkt worden.

Lees ook in Vorige reizen

BULGARIJE

Vorige reizen Een land dat sinds 2007 lid is van de Europese Unie, et prachtige landschappen en een rijk cultureel verleden met Griekse, Ottomaanse, Perzische en Slavische invloeden. Landbouw en veeteelt zijn essentieel. Een reis voor de lezers en de vrienden van Landbouwleven. Van 15 tot 23 mei 2019
Meer artikelen bekijken