Startpagina Paarden

‘Stal ’s Hertogendijk’ uit Stabroek

Gert (32) en Griet (30) Adriaenssens-Oorts zetten samen met hun kinderen Jul (5) en Floor (3) de trekpaardenstal van Gerts grootvader (Rik Maes) voort.

Leestijd : 2 min

Gert bracht reeds als kind veel tijd door op de boerderij van Rik en raakte zo helemaal in de ban van het Belgisch trekpaard. Als dochter van Walter Oorts (Stal de Kerkeveldhoeve) kreeg ook Griet de microbe van jongs af te pakken.

Tosca van ‘s Hertogendijk

“Rik zijn laatste werkpaard Tosca van ‘s Hertogendijk hebben we nog steeds, maar met haar 24 lentes is ze reeds enkele jaren op pensioen”, aldus Gert. “Ook onze eerste eigen fokmerrie Eva van ’s Hertogendijk (v. Buffalo van ’t Camillenhof) werd nog geboren onder Riks vleugels. Zij is helaas overleden bij de geboorte van de nu tweejarige bruinschimmel Rika van ’s Hertogendijk (Senateur van Hoeve de Eik x Buffalo van ’t Camillenhof).”

Naast Tosca en Rika staan er momenteel op stal ’s Hertogendijk nog 2 blauwschimmel merries met elk een jong veulen. De zesjarige Moniek van de Paashoef (Roel van de Lindehoef x Iwan van Wooldink) heeft een blauwschimmel merrieveulen van Sam van de Vinkenbossen (Robin van den Heuvel x Hepper Sam).

De vierjarige Nora van ’s Hertogendijk (Matteo van ’t Rietenhof x Buffalo van ‘t Camillenhof) - ook een dochter van Eva - heeft een blauwschimmel hengstveulen van Norris van de Vinkenbossen (Robin van den Heuvel x Maxx van den Egelenberg). “We proberen ieder jaar enkele veulens te fokken en nemen op regelmatige basis deel aan prijskampen waar we af en toe toch goede resultaten behalen”, vertelt ons Griet. Daarnaast leert Gert alle paarden werken op kordeel, en ook zijn schoonvader Walter Oorts brengt op tijd een merrie in de leer. Griet berijdt de paarden dan weer onder het zadel. “Maar de tijd speelt ons soms parten” benadrukken ze beide.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken