Sedert hun huwelijk in augustus 1990 bouwden Wauter en Kathy Bohez-Decruyenaere uit het West-Vlaamse Hulste een tuinbouwbedrijf tot een leefbaar bedrijf uit. Nu ook de twee zonen Adriaan en Willem in het bedrijf komen, werd een nieuwe stap gezet en werd geïnvesteerd in een nieuw bedrijf met 800 melkgeiten.
De familie Bohez-Decruyenaere voor de nieuwe stal.Luchtfoto van het bedrijf met onderaan de opfokstal en links de nieuwe melkstal. Het grootste deel van het voorgedroogd gras wordt ingekuild in sleufsilo’s naast de stal.Het dak van de stal is goed geïsoleerd om geen te grote temperatuurschommelingen te krijgen en in de nok is een lichtkoepel voorzien om een goede lichtinval te krijgen.De eerste dag worden de jonge lammetjes in hokjes per twee geplaatst. Die zijn van vloerverwarming voorzien en op werkhoogte geplaatst, zodat de biest gemakkelijk met de fles kan gegeven worden.Tijdens het dekseizoen wordt per groep van dertig geiten één bok bij geplaatst. Acht weken nadat de bok bij de geiten werd gebracht wordt een drachtigheidsscan uitgevoerd.De jonge geitjes in de opfokstal. Daar wordt de temperatuur constant op 18 °C gehouden.De stal omvat vier verdiept aangelegde lange stroboxen, gescheiden door twee voedergangen. Doordat de stroboxen lager aangelegd zijn, ligt het voeder voor de dieren op kophoogte.De geiten worden gemolken in een 2 x 36 zij aan zij Rapid Exit melkstal, voorzien van automatische afname. Op die manier kan één persoon het melken uitvoeren.
Al 26 jaar telen Wauter en Kathy op hun bedrijf van een tiental hectaren groenten voor levering aan de veiling REO uit Roeselare. Het gaat om prei, kolen, selder, rapen en radijs onder glas. Daarnaast telen ze op een deel van de oppervlakte ook nog wat aardappelen, gerst en ook grasland. Dit om aan vruchtafwisseling te kunnen doen.
Geiten voor de jeugd
...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Overdraagbare ziektenNa recente uitbraken van besmettelijke dierenziekten in Europa benadrukt het FAVV dat schapen en geiten die in België worden ingevoerd voor hun vertrek moeten worden gecontroleerd door de veterinaire diensten van het land van herkomst. De invoer van schapen en geiten zonder officieel gezondheidscertificaat in België is niet toegelaten en betekent een gevaar voor de Belgische veestapel.