Mechelse koekoek met verse kruidenboter en gepofte aardappel
Hoofdgerecht voor vier personen. Deze klassieker maak je klaar op 80 minuten. De verse kruidenboter smaakt heerlijk bij de gepofte aardappel.

Wat heb je nodig?
1 Mechelse koekoek
30 g verse koriander
30 g verse basilicumblaadjes
30 g verse platte peterselie
50 g geraspte Parmezaan
2 el olijfolie
peper en zout
4 grote bloemige aardappelen
olie
Salade:
100 g rucola
50 g kervel
50 g dille
50 g bladpeterselie
3 el olie
2 el azijn
Kruidenboter:
250 g hoeveboter
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte bieslook
2 el gehakte dille
½ kl grof zeezout
1 teentje geperste knoflook
Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak eerst de kruidenboter:
Doe de boter, knoflook, zout en kruiden in een blender en mix fijn. Verdeel de boter op wat plasticfolie en rol op, laat terug opstijven in de koelkast.
Kruidenmengeling:
Doe de koriander, basilicum en peterselie in de blender. Voeg Parmezaan toe, kruid met peper en zout en maak fijn.
Maak het vel van de kippenborst en billen voorzichtig los. Wrijf de kruidenmengeling tussen vel en vlees. Leg het vel weer netjes op z’n plaats, steek vast met een prikker of bind vast met keukentouw. Strijk de kip in met olijfolie, plaats ze in een ovenschotel en zet ze in de voorverwarmde oven.
Prik de aardappelen in met een vork of mes. Wrijf ze in met olie en leg ze op een andere ovenschotel of bakplaat bekleed met bakpapier. Gaar beiden ongeveer 1 uur.
Salade:
Maak een slaatje met de rucola, kervel, dille en bladpeterselie. Maak een vinaigrette met 3 el olijfolie en 2 el azijn. Breng op smaak met peper en zout en meng door de salade.
Snijd de kip in stukken, serveer met het slaatjes. Schik de aardappelen in de schil samen met de kruidenboter.
Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op