Startpagina Granen

Kleinere EU-graanoogst verwacht

Copa-Cogeca verwacht nu een kleinere EU-graanoogst dan eerder, en onderstreept de moeilijke marktsituatie. Door extreme weersomstandigheden kan de graan- en oliezadenoogst met 6% dalen ten opzichte van een jaar eerder. Copa-Cogeca, dat boeren en coöperaties vertegenwoordigt, vraagt de Europese Commissie vanwege nood subsidies sneller uit te betalen.

Leestijd : 2 min

Graanspecialist Max Schulman van Copa-Cogeca zegt dat de ernstige droogte in Estland, Letland, Litouwen, Denemarken, Zweden, Polen, Duitsland en Finland een “catastrofale omvang” aanneemt. Het Duitse landbouwvakblad Top Agrar schrijft dat het weer voorlopig “knockentrocken”, vrij vertaald gortdroog, zal blijven.

Landbouwbedrijven in het Noorden en Oosten van het land kunnen zich volgens de Duitse meteorologische dienst instellen op oogstverliezen die vergelijkbaar zullen zijn met het extreme jaar 2003. In België lijkt de situatie vooralsnog nog niet zo ernstig, al leidde langdurige droogte er al wel toe dat de overheid nu waarschuwt voor brandgevaar in Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams Brabant. De laat gezaaide maïs op grasland ziet alvast enorm af van de droogte.

De boerenorganisatie Boerenbond noemt het tegenover persbureau Belga nog te vroeg om al voorspellingen te doen over de oogst in België. De gerst wordt nu volop binnengehaald en die oogst is redelijk goed. Heel veel gewassen worden binnen enkele weken geoogst. Volgens woordvoerder Luc Vanoirbeek lijkt de situatie voor de aardappelen, de suikerbiet en mais momenteel nog in orde. "Maar op dit ogenblik wordt de nood aan regen wel voelbaar. Het wordt precair en het moet binnen de tien dagen wel beginnen regenen", aldus Vanoirbeek.

Overstromingen

Copa-Cogeca wijst erop dat tegelijk door overtollige regenval in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk sprake is van overstromingen. De totale graanoogst zal daarom met 6% krimpen tot 273,8 miljoen ton. Het areaal zachte tarwe daalt in de voorspelling met 2,2%. Schulman stelt dat prijzen momenteel onder kostprijs liggen. De oliezadenproductie zal volgens de ramingen eveneens met 6% krimpen tot 31,5 miljoen ton.

Oliezaden-specialist Arnoud Rousseau van Copa-Cogeca is bezorgd dat biobrandstoffen op basis van EU-grondstoffen zullen worden vervangen door biobrandstoffen op basis van palmolie en de import van biodiesel. De productie biobrandstoffen op basis van EU-gewassen moet volgens Rousseau worden gestimuleerd, ook omdat de productie een waardevol bijproduct oplevert voor de veevoerindustrie.

Rousseau roept de Europese Commissie op snel heffingen gericht tegen de import van biodiesel uit Argentinië te implementeren.

De teelt van eiwitgewassen neemt met 5%, oftewel 100.000 hectare, af. Dat komt vooral omdat gewasbeschermingsmiddelen niet meer mogen worden toegepast in de zogeheten ecologische focusgebieden die boeren moeten instellen. De productie van eiwitgewassen krimpt met ongeveer 1 miljoen ton, aldus Rousseau.

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken