Startpagina Paarden

Belgisch Trekpaard in de kijker

Ter gelegenheid van de 42ste paardenmarkt in Torhout had onder een broeiend hete zon de veulenprijskamp plaats van het Vlaams Paard. Niettegenstaande de warmte, waren er meer toeschouwers dan de voorbije jaren.

Leestijd : 2 min

Veulenprijskampen

Bij de hengstveulens ging de eer naar Yani van de Kazanddreef (eig. Bernard Van Rentyerghem uit Pittem), een veulen van amper 1,5 maand, maar waarin de jury een toekomstpaard zag. Bij de merrieveulens stond Yvette Stal Lingier (eig. Lowie Lingier-Torhout) op kop. De titel van veulenkampioen ging naar Yani van de Kazanddreef. Bij de Vlampher jaarling merries won Xana van Ravenstein (eig. Philippe Conrate-Harchies). Xeron van het Kaleihof (eig. Philip Vandeginste-Brugge) kreeg het eremetaal bij de jaarlinghengsten.

Winston kampioen

Het was moeilijk om bij de raszuivere jaarling merries een winnares aan te duiden. Xena de Renard (eig. Danny Van Couwenbergh uit Erpe-Mere) won het pleit. Winston de la Hutte (eig. Marc Mahieu-Waasten) werd reekswinnaar bij de tweejarige hengsten. Jeugdkampioen tussen jaarlingen en tweejarige hengsten en merries werd ook Winston de la Hutte. Diezelfde Winston werd later tevens uitgeroepen als algemene provinciale dagkampioen. Over Winston gaf juryvoorzitter Patrick Trio volgende commentaar: “Een mooie verschijning met veel adel maar toch met voldoende body, gecombineerd met een lange hals en een edel hoofd. Een paard met vrij correcte gangen, die met expressie kan stappen en draven. Een jonge hengst die representatief mag staan voor het Vlaams Paard.”

Slotshow

Naast de keuringen schitterde het Vlaams Paard tevens tijdens de slotshow op de tijdelijke piste achter het oude Stadshuis. Al was het reeds laat op de avond, toch bleven de toeschouwers massaal staan om de slotshow te bewonderen. Stal Talpe uit Komen deed er alles aan om het publiek te bekoren. “Het werd een wervelende show met dansers, ruiters, vuurspuwers en uiteraard met het Vlaams Paard. Zo kon de 42ste Torhoutse paardenmarkt op een mooie manier afgesloten worden”, aldus Patrick Trio. We publiceren de foto’s van de kampioenen. De andere winnaars staan op www.landbouwleven.be en verder klikken op paarden.

B.L.

Foto’s: Alfons Maes

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken