Startpagina

Inge Moors houdt van Agricultura

Leestijd : 2 min

Van opleiding economiste, opgegroeid in Haspengouw en met familie actief in de landbouw is de sector geen onbekende voor gedeputeerde Inge Moors. “Eén van mijn grootvaders was landbouwer. Bovendien heb ik twee neven die een landbouwbedrijf hebben”, vertelt ze. “Geboren en getogen in Rosmeer en wonende in Bilzen waar ik voorheen schepen en gemeenteraadslid was, ken in Agricultura al heel mijn leven. Mijn vader is vroeger ook nog voorzitter geweest van de vzw –vzw landbouwdagen- die voor de organisatie instaat. Daardoor ken ik de geschiedenis ervan redelijk goed en ging ik er vroeger ook al met hem mee naartoe.”

“Het is goed dat Agricultura is uitgegroeid tot een echt familie-event”, klinkt het. Ze vindt het belangrijk dat kinderen voeling hebben met de landbouw. “Maar dat was vroeger meer dan nu. Kinderen weten niet meer hoe het voedsel tot op het bord geraakt”, klinkt het. Bovendien ondersteunt de provincie initiatieven die jongeren terug wat meer in contact moeten doen komen met landbouw. Een voorbeeld is afgelopen vrijdag nog de goedkeuring van een plattelandsproject van vzw plattelandsklasse ‘Stemmig boeren’, waarbij jongeren van het 6e leerjaar en het eerste middelbaar in contact komen met landbouw en de technieken daarrond.

Wat betreft de landbouw in de provincie merkt de deputeerde op daar er een schaalvergroting voordoet. “Landbouwers zijn ondernemers in het kwadraat. Ze moeten niet enkel inzetten op innovatie, duurzaamheid, en vaktechnische kennis hebben. Ze moeten als een ondernemer vandaag de dag hun bedrijf kunnen managen. Daarnaast moeten ze rekening houden met het weer.” Als het om het weer gaat, is de droogte het gesprek van de dag. “Hoewel de problemen zich vooral bevinden in West- en Oost-Vlaanderen weten we dat het voor ons een probleem kan geven in de toekomst. Daarom vraag ik naar een studie rond wateropvang. Enerzijds wordt water opgevangen in de wachtbekkens, anderzijds zouden we ook meer moeten gaan bestuderen hoe we het teveel aan water kunnen gebruiken in periodes van tekorten. Dit is zeker echte uitdaging voor de nabije toekomst.”

Lees ook in

Meer artikelen bekijken