Startpagina Veeteelt

Agricultura: een zonovergoten landbouwhappening voor de hele familie

Een dag per jaar wordt Alden Biesen in Bilzen omgetoverd tot één groot landbouwterrein, voor Agricultura. En in tegenstelling tot vorig jaar, toen het weer het evenement bijna nekte, was de zon nu wel aanwezig. Veel te zien, veel te doen, en hier kan u het weer even herbeleven.

Leestijd : 4 min

D e opkomst startte al vroeg. Een half uur voor de opening sloften de eerste ‘toeristen’ door de droge paden tussen de kraampjes van het evenement. Veel shorts en topjes, want het beloofde een warme, zo niet hete, dag te worden. De hoedenverkopers konden er wel bij varen. De drankkraampjes ook. En nog veel meer activiteiten en kraampjes op het grote terrein.

Agricultura is opgericht in 1984, en daarmee is Agricultura het oudste evenement van Alden Biesen. “Men vindt er ongeveer 3.000 dieren”, vertelt schepen van landbouw van Bilzen, Guido Cleuren. “Er zijn 120 disciplines verdeeld over 12 terreinen over een oppervlakte van 32 ha. Het is dus veel werk om alles op te bouwen. Meer dan 150 vrijwilligers van verenigingen hier in de buurt waren hier aan het werk.”

Een totaalbeleving

In de tent van de provincie Limburg zette de schepen de dag tijdens het officiële openingsmoment in met een positieve speech. “Agricultura staat voor een totaalbeleving: wandelen, proeven, genieten, en verrast worden in het stijlvol kader van Alden Biesen. We zijn er voor alle facetten van de plattelandsbeleving, maar vooral voor de vakmensen in de eerste plaats. Ze kunnen meer te weten komen over de laatste technologische snufjes in de land- en tuinbouw.”

Agricultura is er niet alleen voor de vakmensen. Ook voor hobbyisten is het interessant: ze stellen er hun allermooiste standen tentoon en bekampen elkaar in de vele kampioenschappen: schapen, geiten, paarden, koeien, ezels,... “Maar dit jaar is er geen pluimvee. We hebben de melding gekregen van het FAVV dat er een haard van Newcastle disease is uitgebroken in de streek van Luik. De kooien die voor het pluimvee zijn wel opgesteld, maar blijven dus leeg.” De ophokplicht ging pas maandag in, maar een nieuwe uitbraak in Limburg kan men missen als kiespijn.

Vanuit de provincie Limburg wordt de hoeve- en streekproductenmarkt op Agricultura georganiseerd. “Deze producten zijn als het ware het smakelijke visitekaartje van onze regio. En de toenemende interesse in lokale producten draagt bij aan een positief imago van de land- en tuinbouwsector, en stimuleert vooral de duurzame, economische en sociale voordelen die gepaard gaan met de productie en verkoop van de hoeve- en streekproducten”, vertelt gedeputeerde Inge Moors. Daarnaast was er ook een aparte nieuwigheid te bekijken: een Thaise markt met muziek en dans, waar je van de Thaise specialiteiten kan proeven.

Voor de kinderen waren er ook attracties: een echte koe melken, ravotten op een stromijt, ritjes op ezels en pony’s maken, of gewoon dieren aaien. Zo komen de jongeren op een educatieve manier in contact met de landbouw. Cleuren ziet een duidelijke evolutie van het evenement van een zuivere landbouwhappening naar een familiehappening. “Eigenlijk is Bilzen vandaag de grootste boerderij van Vlaanderen en kinderen kunnen daar heel fel gebruik van maken.”

Zonnig maakt dorstig

Dit jaar werd weer een geslaagde editie, volgens coördinator van het evenement Gerard Mergeay. Hij meldde dat het aantal bezoekers ondanks de warmte vergelijkbaar is met vorig jaar, tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers. “Met de voorspelde hitte was het in de voormiddag drukker en werd het in de namiddag, tegen half 3, rustiger.” Veel families, loonwerkers en mensen uit de sector kwamen de standhouders wel een bezoekje brengen. “Door de warmte werd wel minder bier, en dus ook artisanaal bier, gedronken en zagen we dat de verkoop van water en frisdrank hoog was.” En ook de dieren werden van voldoende drinken voorzien door extra drinkbakken die geplaatst waren. Ondanks de hitte presteerden de dieren goed. “Bij het kampioenschap trekpaarden werd meer dan 2.200 kg getrokken, terwijl dat vorig jaar met de koelere temperaturen een maximum van 1.900 kg was.”

Promotie van de landbouw

Hoewel het plezier nooit ver weg was, mag de hoofddoelstelling van de oprichting eigenlijk niet vergeten worden, namelijk de promotie van de landbouw. Wat nodig is, want de landbouw heeft het moeilijk de laatste jaren. De cijfers zijn alarmerend, vindt de schepen. “Er waren nog nooit zo weinig landbouwbedrijven in onze provincie. Meer dan de helft van de boeren is ouder dan 55 jaar. Steeds minder koppels runnen een landbouwbedrijf. Bovendien stijgt het aantal landbouwers zonder opvolger. Daarbij komt de afhankelijkheid van de weersomstandigheden, overberegeling en het negatief imago waar het soms mee te kampen heeft. Die landbouw willen we positief in de aandacht brengen.”

De sponsoring komt van bedrijven en overheden. “Jammer genoeg is de steun van het Vlaams gewest weggevallen, en dat is een spijtige zaak. Gelukkig blijven de provincie en de stad Bilzen wel op post”, lacht hij.

Provincie Limburg steunt ook

De landbouwer kiest steeds meer vo or landbouwverbreding, en vooral korte keten, en vanuit de provincie wordt ook de nadruk gelegd op de mogelijkheden en meerwaarde ervan. Met de nieuwe website www.limburgsmaaktnaarmeer.be moet de consument dan ook de weg vinden naar de producent. Op deze site kan men onder andere een totaaloverzicht van de Limburgse hoeve- en streekproducten vinden. “Met dit platform zetten we het Provinciaal engagement naar imagoversterking van de land- en tuinbouwsector verder”, klinkt het alsnog.

Om duidelijk te maken dat de provincie inzet op korte keten, haalde Moors ook eerdere initiatieven aan. Zo wordt het netwerk Puur Limburg maar ook ‘De Week van de Korte Keten’ door de provincie ondersteund. “En net voor de zomer lanceerden we de campagne ‘Woensdag Streekdag’, om Limburgers te overtuigen elke eerste woensdag van de maand bewust Limburgse hoeve- en streekproducten op het menu te zetten.”

MV

Lees ook in Veeteelt

Vlaamse overheid voorziet tot 20.000 euro voor projecten die goed zijn voor landbouw én natuur

Milieu Dat landbouw en natuur mekaar kunnen versterken, bewijst de projectoproep ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’. Tot en met 8 september 2024 kunnen organisaties, verenigingen en bedrijven een project indienen bij de Vlaams overheid dat zowel de natuur als de landbouw ten goede komt. Wie geselecteerd wordt, kan tot 20 000 euro ontvangen voor de realisatie van het project. De oproep is een initiatief van het Departement Omgeving, Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos.
Meer artikelen bekijken