Startpagina Granen

Vroegere en magere graanoogst verwacht

Het aanhoudende droge weer zorgt voor een vroegere en magere graanoogst. Het rendement zal lager liggen, met fors lagere rendementen voor de gerstoogst en amper betere vooruitzichten voor tarwe, meldt de Waalse landbouworganisatie FWA. "Als dit weer blijft duren, dan zal de schade stilaan duidelijk worden", voegt de Boerenbond toe.

Leestijd : 2 min

De gerstoogst, die gebruikt wordt als veevoeder, ondervond hinder door te veel neerslag begin dit jaar, gevolgd door droogte die aan het einde van de lente startte. "Het gerst is veel te snel gerijpt, de planten hebben hun granen niet ontwikkeld zoals normaal", zegt Manu Tilmant, die bij de Fédération wallonne de l'agriculture (FWA) de oogst opvolgt. "Ik hoor spreken van rendementen van 6.000 tot 9.000 kilogram per hectare. We zitten twintig procent onder vorig jaar. We kunnen spreken van een slecht jaar." Het vochtige voorjaar had geen impact op de tarweteelt, maar de droogte speelt wel parten met planten die te snel rijpen.

"Eind deze week, begin volgende week starten we de oogst, met bijna een maand voorsprong", aldus Tilmant. "Het zal een slecht jaar worden voor tarwe." Als er nog wat, zwakke, regen komt de komende dagen, zal dit niets veranderen. FWA wijst er bovendien op dat de graanprijzen, bepaald op de internationale markten, laag blijven. Ook bij de Boerenbond valt weinig optimisme te rapen. "De toestand is bijzonder ernstig", zegt woordvoerder Luc Vanoirbeek. Wat de exacte impact is, dat kan nu nog niet bepaald worden. "Maar als dit blijft duren, dan zal de schade stilaan duidelijk worden." De gerstoogst is alvast "heel variabel". Hij wijst ook op andere factoren die doorwegen: zo kost het beregenen van velden ook geld en moeten de runderen op stal om te voederen omdat er te weinig gras groeit.

naar Belga

Lees ook in Granen

Graandeal met 2 maanden verlengd

Granen De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.
Meer artikelen bekijken