Startpagina Wetgeving

Gevolgen droogte voor agromilieumaatregelen en beheerovereenkomsten

Door de droge weersomstandigheden van de laatste weken wordt het voor sommige landbouwers moeilijk om de voorwaarden van hun agromilieuverbintenissen en beheerovereenkomsten na te leven, zo stelt het Departement Landbouw en Visserij vast. Het departement wijst in een communiqué op mogelijke gevolgen van aanhoudende droogte.

Leestijd : 2 min

Als door de droge weersomstandigheden de teelt van de vlinderbloemigen mislukt is, of de mechanische onkruidbestrijding niet kan worden toegepast, mag de teeltcode behouden blijven in de aangifte. De bijkomende bestemming ‘VLI’ of ‘MOB’ voor de maatregelen moet echter wel in de verzamelaanvraag verwijderd worden van de betreffende percelen. Dit gebeurt zo snel mogelijk en zeker vóór een eventuele controle ter plaatse, benadrukt het Departement.

Na begrazing van VLI-percelen is pas toegestaan van na 15 augustus. Het begrazen van percelen met grasklaver is niet aan te raden gezien de vele contra-indicaties, zoals negatieve invloed van begrazing op de aanwezigheid van klavers in de erop volgende maanden. Wanneer een landbouwer toch de noodzaak heeft om zijn VLI-percelen te laten begrazen voor 15 augustus, moet ook hier in de verzamelaanvraag de bijkomende bestemming ‘VLI’ voor de betrokken percelen geschrapt worden. Deze administratieve aanpassing moet ook zo snel mogelijk en zeker vóór aanvang van de begrazing gebeuren.

Buitendienst

Naast de administratieve aanpassing meldt de landbouwer aan zijn buitendienst dat hij zijn verbintenisvoorwaarden niet kon naleven door de droge weersomstandigheden. Om de administratieve overlast te beperken, hoeft de landbouwer deze melding niet te staven met een bewijs.

Omdat de maatregel niet werd uitgevoerd, zal ook geen premie uitbetaald worden voor deze percelen. De agromilieuverbintenis wordt wel behouden en zal niet stopgezet worden als de landbouwer meldt dat hij zijn verbintenis niet kon nakomen wegens de weersomstandigheden. Er zal voor deze gevallen ook geen sanctie worden toegekend indien, door het verwijderen van de bijkomende bestemming, de aangegeven oppervlakte kleiner zou zijn dan de verbintenisoppervlakte.

De droogte stelt boeren voor grote problemen.
De droogte stelt boeren voor grote problemen. - JCB

Beheerovereenkomsten

Landbouwers met een lopende beheerovereenkomst werden in het voorjaar door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) geïnformeerd over wat ze kunnen doen als er zich problemen voordoen bij het naleven van de beheervoorwaarden, bijvoorbeeld bij de inzaai of de opkomst van gras- of bloemenstroken en faunavoedselgewassen. Deze problemen konden schriftelijk gemeld worden tot 1 juli. Landbouwers die naar aanleiding dit persbericht vragen hebben over hun beheerovereenkomsten en het naleven van bepaalde beheervoorwaarden, kunnen steeds de VLM of hun bedrijfsplanner contacteren. De VLM kan afhankelijk van het geval uitzonderlijk een aantal afwijkingen op het voorgeschreven beheer toestaan.

Zie voor meer informatie: www.vlaanderen.be/landbouw

naar Departement

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken