Startpagina Akkerbouw

Op zoek naar water voor de landbouw

In verschillende delen van het land worden beperkingen rond water doorgevoerd door de droogte. In West-Vlaanderen geldt een captatieverbod op alle onbevaarbare waterlopen, maar wordt naar oplossingen gezocht. Aan het Albertkanaal zijn de waterkrachtcentrales in Wijnegem, Olen en Ham stilgelegd en is de watervang voor landbouw en natuur verminderd.

Leestijd : 2 min

Waterbeperkingen in West-Vlaanderen

Gouverneur Decaluwé nam vorige week enkele maatregelen om water te besparen door de aanhoudende droogte in de provincie West-Vlaanderen. Zo is er een captatieverbod op alle onbevaarbare waterlopen. Pompen uit bevaarbare waterlopen moet in overleg met de Vlaamse Waterweg. Ook sproeien of beregenen tussen 8 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds is strikt verboden, en er staan zelfs geldboetes op. 's Nachts sproeien mag nog, maar uiteraard niet met leidingwater.

Op zoek naar alternatieven

Ondertussen gaat de provincie ook zelf naar alternatieven op zoek. Een eerste overeenkomst werd gesloten voor put "De Kluiten" in Roksem bij Oudenburg. Daar mogen landbouwers vanaf vandaag water capteren. Deze waterput is privaat eigendom. Er kan 32.000 m3 water gecapteerd worden. Na overleg met de provincie West-Vlaanderen was de eigenaar bereid het reservoir open te stellen. Een besluit van de gouverneur maakte de openstelling mogelijk. Capteren moet wel aangevraagd worden. Op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste kunnen landbouwers ook nagaan waar wel nog water mag opgepompt worden.

N-VA dringt er ondertussen op aan om water over te hevelen van het Franse bekken van de Aa, een optie die nog in onderzoek zit bij de provincie. N-VA wil ook dat er sneller werk wordt gemaakt van het aanleggen van bufferbekkens, geflankeerd door slimme irrigatiesystemen.

Stilgelegde waterkrachtcentrales en minder watervang

Aan het Albertkanaal zijn de waterkrachtcentrales in Wijnegem, Olen en Ham stilgelegd om water te besparen. In Olen en Ham worden deze centrales ingeschakeld als pompen. Er wordt dagelijks water teruggepompt naar de hogere delen van het Albertkanaal. "Zo verhinderen we dat er water verloren gaat tussen de sluizencomplexen", legt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg uit. Er gelden ook beperkingen en speciale maatregelen voor de scheepvaart op een aantal kanalen en rivieren.

Sinds woensdag 18 juli is de watervang voor landbouw en natuur op het Albertkanaal en de Kempense kanalen met 50 procent verminderd. "Dat betekent dat de waterafvoer richting de grachten, die leiden tot de irrigatie van landbouw- en natuurgebieden, met de helft wordt teruggebracht. Dat gebeurt met behulp van een schuif van een meter breed die zich in de oever van het kanaal bevindt. Die kunnen we manueel omhoog en omlaag draaien om het watervolume richting deze grachten te regelen", aldus Stinissen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken