Startpagina Maïs

"Wetenschap moet ggo-beleid bepalen" (Vautmans)

Open Vld-europarlementslid Hilde Vautmans betreurt de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over nieuwe ggo-technieken. Zij vindt dat het beleid rond ggo's "te veel bepaald wordt door vooroordelen in plaats van door de wetenschap."

Leestijd : 1 min

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag/woensdag geoordeeld dat nieuwe technieken om organismen genetisch te modificeren, zoals mutagenese, wel degelijk onder de Europese richtlijn voor genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) vallen. Dat betekent dat de gewassen dezelfde test- en etiketteringsvereisten moeten ondergaan als andere ggo's.

Innovatieve technieken broodnodig

Open Vld-politica Hilde Vautmans betreurt de uistpraak van het Hof. "Ik betreur dat het huidige beleid rond ggo's teveel bepaald wordt door vooroordelen in plaats van door de wetenschap. Dit heeft gevolgen voor onze landbouw, die innovatieve technieken broodnodig heeft", zegt het Europees parlementslid. Vautmans erkent dat de ontwikkeling van ggo's voldoende veilig moet zijn. "Maar het moet de wetenschap zijn die ons hiervoor bewijs aanlevert, voor elke ggo afzonderlijk. En zolang de wetenschap aantoont dat voedsel op basis van een bepaald ggo geen groter risico vormt voor de menselijke gezondheid dan normaal voedsel, is er wat mij betreft geen probleem", stelt Vautmans.

Rationeel en genuanceerd debat

Volgens Vautmans is de huidige regelgeving te streng en staat die innovatie in de weg. "Voor mij is deze uitspraak wel een stimulans om een rationeel en genuanceerd debat over ggo's en hoe er mee om te gaan, opnieuw te openen op Europees niveau. Europa moet innovatie stimuleren, niet blokkeren", besluit Vautmans.

Belga

Lees ook in Maïs

De maïs is oogstklaar

Maïs Verspreid over Vlaanderen volgden de partners van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) sinds eind augustus de afrijping van de kuilmais op. Dit is het laatste overzicht, vermits het hakselen intussen zowat overal gestart is.
Meer artikelen bekijken