Startpagina Pluimvee

FAVV versoepelt maatregelen tegen ziekte van Newcastle

Het federaal voedselagentschap (FAVV) versoepelt de maatregelen die werden genomen na een besmetting met de ziekte van Newcastle bij pluimvee in het Oost-Vlaamse Haaltert.

Leestijd : 1 min

Het beschermingsgebied van 3 kilometer rond de getroffen pluimveehandel wordt opgenomen in het "toezichtsgebied" van 10 kilometer, zo meldt het FAVV. In die zone worden de maatregelen bovendien versoepeld. Zo vervallen de beperkingen op het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee.

Vrijdag heft het FAVV ook de zone van 500 meter op die op 6 juli was ingesteld in het Henegouwse Morlanwelz. Daar was bij sierpluimvee van een hobbyhouder een besmetting vastgesteld.

Het Voedselagentschap heeft sinds 26 april al negentien besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: zestien bij sierpluimvee van hobbyhouders en drie op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken werden de maatregelen rond vier besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven.

De algemene maatregelen die op 2 juli werden opgelegd voor alle hobbypluimvee, blijven nog steeds van kracht. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels naar en door particulieren.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken