Startpagina Paarden

“Libramont is een prachtig uitstalraam voor de fokkers”

Christophe Mayerus is de man achter de sportpaardenfokkerij du Haut du Roy in het idyllisch gelegen Habay op pakweg 35 km van Libramont-Chevigny. Hoogkwalitatieve moederlijnen en bewezen vaderlijnen kenmerken zijn fokkerij, waar pretendenten voor de topsport het daglicht zien. Meteen stof genoeg voor een boeiend gesprek.

Leestijd : 7 min

De fokproducten van Christophe Mayerus vielen op tijdens de fokkerijwedstrijden voor sportpaarden op de Landbouwbeurs van Libramont vorig jaar.

Mooi in het type

Bij de vrouwelijke veulens werd Coco Chanel du Haut du Roy Z (Corico Z x Chellano Z) tweede en Little Queen du Haut du Roy (Gauguin de Bellerose x Corrado I) ex-aequo derde. Beide merrieveulens stonden bijzonder mooi in het type. Bij de tweejarigen werd Jack du Haut du Roy ook nog eens mooi tweede. Deze bijzondere zoon van Vigo d’Arsouilles x Chellano Z heeft alles in huis om een topper te worden. Bij de driejarigen in Libramont sprong I Am du Haut du Roy (Silver Deux de Virton x Chellano Z) zich in de kijker. De jonge hengst mocht zich uiteindelijk als zesde opstellen na de proef, maar behoorde zonder meer tot de beste springers in vrijheid.

Libramont is hard werken en stressen

“Ja het klopt dat ik in Libramont deelnam met vier paarden vorig jaar en Libramont is een vaste afspraak voor ons”, beaamt Christophe Mayerus. Bovendien een hele onderneming, zo blijkt: “Wij hebben ook paarden die deelnemen aan de Jumping van Libramont, dus begint de Landbouwbeurs voor ons reeds op woensdag met het installeren van de paarden op het terrein”, verduidelijkt de fokker. “In 2016 wonnen we er de 1m 40 met Unenative de Virton (Natif de Virton x Whitney de l’Othain), gereden door onze ruiter Bertrand Genin.”

Wat de infrastructuur betreft, denkt Christope dat het Dorp van het Paard aan verruiming toe is. Het dient gezegd dat sinds de constructie van de hal de piste en de infrastructuur er enorm op vooruit zijn gegaan.

“Wij bezoeken de beurs op maandag, kwestie van opnieuw bij onze positieven te komen na alles wat voorafging. De deelname met onze sportpaarden is hoe dan ook stressen. Wij komen en gaan iedere dag van huis naar het beursterrein met onze paarden en de wedstrijden vergen ook veel van hen. Maar het loont de moeite want de Landbouwbeurs van Libramont is een prachtig uitstalraam voor de fokkers”, besluit Christophe. Graag voegt hij hier nog aan toe dat het ponyprogramma een meerwaarde is voor de fokkerijwedstrijden in Libramont en dat dit een prima initiatief was van Studbook SBS...

Een uitstalraam dat voorbereiding vergt

Jonge paarden voorstellen op hun best vergt een minutieuze voorbereiding.

Christophe Mayerus: “Voor de 2- en 3- jarigen starten we de voorbereiding voor Libramont ruim een maand eerder dan de wedstrijd zelf. Ze komen dan terug van hun eerste lenteverblijf in de weide voor een lichte vorm van africhting. Ze worden gewerkt aan de longe en we laten ze twee of drie keer in vrijheid springen zoals van hen verwacht wordt in Libramont. De veulens komen op stal twee dagen voor de wedstrijd, zodat we kunnen zorgen dat ze er op hun best uitzien voor de fokkerijwedstrijd”.

De paarden van du Haut du Roy blijven daarna de hele zomer in werkmodus, want na Libramont volgt het Belgisch Kampioenschap in Gesves. Zo schitterde Coco Chanel du Haut du Roy Z vorig jaar verder na haar tweede plaats in Libramont. Ze mocht zich immers als beste merrieveulen opstellen in Gesves en werd vierde in het klassement vrouwelijke en mannelijke veulens door elkaar. Dit was een schitterende bevestiging na de mooie resultaten in Libramont de maand voordien.

Gespecialiseerde jumpingfokkerij

Christophe Mayerus beschikt momenteel over zes fokmerries, voor wie onder andere Vigo d’Arsouilles, Kashmir van Schuttershof, Ogano Sitte en Chellano Z tekenden voor het vaderschap, stuk voor stuk prestigieuze vaders. Een van de merries, Unenative de Virton (zie eveneens eerder) is nu 10 jaar en springt CSI 2* en 3* onder de internationale ruiter Bertrand Genin. Deze merrie wordt ingezet voor de fokkerij via embryotransplantatie.

Heeft de fokker bepaalde voorkeuren als het op bloedlijnen aankomt? “Kruisingen ontstaan bij mij bijna altijd instinctmatig, want de paardensportfokkerij is hoe dan ook geen exacte wetenschap. Spijtig genoeg! Of nog beter …. gelukkig niet zou ik zeggen, want het is een van mijn grootste vreugdes als fokker te kunnen beweren dat ik een goede kruising uitdokterde!

Als hengst hou ik wel van Vigo d’Arsouilles (Wereldkampioen onder Philippe Le Jeune), maar ook Chellano Z, Trésor de Virton, Natif de Virton en natuurlijk mijn zelf gefokte en SBS-gekeurde Flex du Haut du Roy (Cosinhus x Vigo d’Arsouilles), waardeer ik enorm.

Wat de merries betreft probeer ik zoveel mogelijk te kiezen voor degelijke moederlijnen, die zich bewezen hebben in de sport. Zoals Quenia du Jaolas, de volle zus van Olympie des Villas, die 1m 60 sprong in de Nations Cup met Grégory Wathelet.”

De gespecialiseerde fokkerij is voor Christophe Mayerus eigenlijk ideaal. “Ik denk dat een fokkerij zich moet beperken tot een fokdoel in slechts een bepaalde discipline, het is immers al moeilijk genoeg is om naar buiten te komen met goede paarden”.

Een verhaal van hengsten en merries

Iedere fokker heeft zo zijn eigen verhaal over welbepaalde merries en hengsten die invloed hadden op zijn fokkerij. Zo ook Christophe Mayerus: “Aan de basis van mijn fokkerij ligt eigenlijk een merrie die ik in 1992 aankocht bij Philippe Jadot (Elevage des Bergeries). Een jaar later liet ik haar dekken door Grignoteur de la Fontaine (SBS – Quat’Saous (SF) x Candidat (BWP)) van Robert Bragard d’Heusy. Ik was gewoon onmiddellijk onder de indruk van deze hengst. Mijn eerste deelname in Libramont betekende meteen een mooie derde plaats voor mijn eerste veulen Kisling de la Comtesse – het eerste suffix van mijn fokkerij.”

De fokkerijwedstrijd van Libramont is elk jaar opnieuw een kweekvijver van talent. Talent die achteraf maar al te vaak op nationale keuringen, prijskampen en hengstenkeuringen opnieuw aan het werk is. Zijn er momenteel hengsten, waar Christophe veel van verwacht in de toekomst? Onze man geeft toe dat dit geen evidente vraag is, gezien het groot aantal hengsten dat momenteel ter dekking staat. Dit jaar schonk hij zijn vertrouwen aan de pas vijfjarige Dollar du Rouet (Chacco Blue x Quaprice du Bois Margot) en aan de zevenjarige Lector van de Bisschop (Bamako de Muze x For Pleasure). “Hun kwaliteiten passen uitstekend bij sommige van mijn merries. Nogal dikwijls kies ik voor hengsten die anderen minder inzetten, met de bedoeling aldus het verschil te maken”, licht Christophe toe.

Over vaderdieren gesproken

We weten dat Christophe Mayerus een zwak heeft voor Vigo d’Arsouilles. “Ik hou inderdaad van deze hengst die reeds zoveel bewezen heeft in de sport en in de fokkerij. Elf jaar geleden koos ik hem voor een van mijn merries. Hij was toen nog niet gekend zoals nu. Deze aanparing bracht een veelbelovende merrie die wij als vierjarige verkocht hebben aan de Gilbert de Roock, die haar mee nam naar de finale van het Kampioenschap voor zevenjarigen in Lummen. Vigo geeft een goede mentale instelling door gekoppeld aan kracht”, duidt de fokker.

Silver Deux de Virton is nog zo’n hengst die Mayerus aanspreekt. Hij is ook de vader van I Am du Haut du Roy, die zich klasseerde bij de driejarigen in Libramont vorig jaar en vooral opviel door zijn fantastische techniek op het hout.

Christophe: “Silver Deux de Virton is een uitzonderlijk paard die ik niet langer hoef voor te stellen, gezien zijn prestaties in de 5* onder Kevin Staut. Wat mijn fokproduct I Am betreft, zijn techniek heeft hij eigenlijk eerder van zijn moeder Chanelle Z (v. Chellano Z). Van Silver Deux de Virton kreeg I Am zijn bijzondere instelling en kracht”..

Een bloemlezing van prestatiebloedlijnen

Wie er vorig jaar bij was in Libramont herinnert zich zeer zeker Jack du Haut du Roy, tweede bij de tweejarigen, een paard met een enorme motoriek. “Jack is voor het ogenblik mijn lievelingspaard. Wij maken hem momenteel zadelmak bij ons thuis. We willen hem bijzonder goed voorbereiden op zijn toekomstige carrière en wanneer dit lukt gaat hij als zesjarige naar Bertrand Genin”, duidt Christophe.

Nog zo’n bijzonder paard is de merrie Chanelle Z (moeder van Coco Chanel, I Am en Jack du Haut du Roy. Voor deze fokproducten paarde Christophe haar respectievelijk aan met Corico Z, Silver Deux en Vigo d’Arsouilles.

“Chanelle Z is inderdaad de moeder van deze drie uitstekende fokproducten. Chanelle Z is een merrie met een uitstekende techniek en een mooi exterieur, maar het ontbreekt haar aan maat. Ik kocht haar als vierjarige aan voor mijn dochter Sidney en we raakten tot de finale vierjarigen op het Belgisch Kampioenschap. Toen mijn dochter niet meer reed heb ik haar ingezet in de fokkerij, en dat blijkt een meevaller. De hengsten die ik koos waren bewezen vaders, die haar nakomelingen dus maat en kracht moeten bijbrengen. Coco Chanel du Haut du Roy Z zal mijn fokkerij versterken en wat I Am betreft, ik heb hem onmiddellijk verkocht na zijn mooie prestatie vorig jaar op de Landbouwbeurs van Libramont. Hij vertrok naar de jonge nationale amazone Laurie Léonard, die hem verder gaat opleiden.”

Deze twee toppers van de fokkerijwedstrijd van Libramont 2017 ziet de toekomst er dus veelbelovend uit. Net als de toekomst van Elevage du Haut du Roy!

Patricia Parrein

Foto’s:

Photo Evénement en privécollectie

Lees ook in Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Paarden Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.
Meer artikelen bekijken