Startpagina Bieten

KBIVB geeft raad over zaaien van bieten

Het is weer tijd om over het zaaien van bieten na te denken. KBIVB geeft daarom raad over wanneer te beginnen, hoe te zaaien en wat te doen met ‘rhizoctonia’ rassen.

Leestijd : 2 min

Beginnen of wachten?

Door de huidige weersomstandigheden kan de grond opdrogen en langzaam opwarmen. Overhaast u niet en controleer met een spade de toestand van de bodem vóór het klaarleggen van de grond en het zaaien.

Een periode van 2 tot 3 dagen zonder regen na de zaai verzekert de kwaliteit van de opkomst en voorkomt eventuele korstvorming in geval van hevige regens.

De oppervlakkige laag moet verkruimelen (zaaibed) en de dieper gelegen aarde mag niet in een compacte blok blijven liggen als je deze voor je uit werpt (vochtige grond is gevoeliger voor verdichting). Controleer de percelen afzonderlijk, er zijn grote verschillen tussen de percelen. Kies uw zaaitijdstip in functie van de weersvoorspellingen. Enkele dagen drogend weer na zaai droogt de kluiten waardoor de bodem minder gevoelig is voor dichtslaan bij (veel) neerslag.

Aandachtspunten voor zaaibedbereiding en meer informatie over de afstellingen en nauwkeurigheid van de zaaimachines vind je in de Bietplanter van maart.

Een kwaliteitszaai vergemakkelijkt het beheer van de bietenteelt

Een homogene teelt vergemakkelijkt de onkruidbestrijding maar ook de ontkopping of micro-ontkopping tijdens de rooi. De in aanmerking te nemen factoren vanaf de zaai zijn:

de afstand tussen de planten en de homogene ontwikkeling van de teelt (kwaliteit van de zaai);

de hoogte van de wortel boven het maaiveld (geen menen van rassen, goede bodemstructuur zonder verdichte zones);de bodemverdichting (kwaliteit van de bodembewerking).

Zaai ‘rhizoctonia’ rassen niet te vroeg

Als gevolg van hun hogere gevoeligheid voor schieten, is het sterk aanbevolen om de ‘rhizoctonia’ rassen niet te vroeg te zaaien.

Een te vroege zaai met dergelijke rassen zorgt voor een risico op een groot aantal schieters. Men wacht beter op zachter weer (nachttemperaturen hoger dan 5°C) en een opgewarmde bodem vooraleer dit type van rassen te zaaien.

Voor meer informatie over uw rassen, zie kolom ‘risico schieters/ha’ in de tabel ‘Resultaten van alle variëteiten‘, verschenen in de Bietplanter van januari 2017.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken