Startpagina Bieten

Bietenplanters willen dat Tiense en Iscal leveringsplicht laten varen

De Confederatie van Belgische Bietenplanters (CBB) vragen de Tiense Suikerraffinaderij en ISCAL Sugar dit jaar niet rigide te handhaven op het verplichte leveringsquotum. Dat zegt de secretaris-generaal van de CBB, Peter Haegeman. “De droogte is uitzonderlijk geweest, en niet iedereen heeft kunnen beregenen.”

Leestijd : 2 min

Eerder maakte het Nederlandse Royal Cosun bekend de leveringsplicht op te schorten voor telers die voldoende bieten hebben gezaaid. Om te bezien of inderdaad voldoende bieten zijn gezaaid, heeft de coöperatie de gemiddelde opbrengst per hectare van de afgelopen vijf jaar berekend. Daarbij zijn het beste en slechtste jaar niet meegeteld. Belangrijk verschil met de Belgische suikerverwerkers is dat Royal Cosun-dochter Aviko ook aardappels verwerkt. Royal Cosun spreekt dan ook expliciet uit dat telers geen ‘straf’ moeten krijgen voor de keuze aardappelen te beregenen in plaats van bieten.

Volgens Haegeman verdient de systematiek mogelijk toch navolging ook in ons land. De Tiense Suikerraffinaderij en ISCAL zijn in België niet coöperatief georganiseerd, maar de landbouwers hebben wel quota die samenhangen met financiële participaties in het verleden. Bij langdurig droog weer kunnen zij dus mogelijk niet voldoen aan de plicht. Dat betekent dat sancties kunnen volgen en telers dus dubbel geraakt worden -terwijl ze niets aan de situatie kunnen doen.

De CBB heeft gesprekken aangevraagd met de Tiense Suikerraffinaderij en ISCAL Sugar. Met de Tiense Suikerraffinaderij zal op 21 augustus worden gesproken. Dat is dan enkele weken voor de campagne gepland staat. Met ISCAL Sugar is nog geen datum vastgesteld. ISCAL Sugar heeft de campagne ook pas later voorzien, aldus Haegeman. “Daar is nog ruimte.”

Haegeman benadrukt dat nog niet duidelijk is of er een leveringsprobleem zal zijn. “Dat moet nog blijken bij de volgende analyses op het veld. Maar daar gaan we niet op wachten; we hebben liever wat sneller zekerheid en de weersvooruitzichten zijn nog onzeker.”

België telt in totaal circa 7.300 bietenplanters, waarvan 45% zich in Vlaanderen bevindt. 65% van de Belgische levert aan de Tiense Suikerraffinaderij. Van de Vlaamse telers levert het grootste deel aan ISCAL.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken