Niets zo veranderlijk als het weer en voor een landbouwer die werkt met levend materiaal is geen zomer hetzelfde, maar de zomer van 2018 zal vermoedelijk lang in ons geheugen gegrift blijven.
Weiden worden dor, dieren hebben extra water en voeder nodig, terwijl de plattelandsliefhebber extra stof doet opwaaien. - TDTijdens de graslanddemo in Libramont werden er waterflesjes uitgedeeld om het hoofd te bieden aan de hitte. - TDDe droge omstandigheden laten het ‘stuiven’ in het veld. - TDIn sommige regio’s brandt de maïs weg door de hitte. - TDAnder negatief kantje van de extreme droogte: weiden en graanvelden die in brand staan. - TDOok grasland heeft het zwaar onder de loden zon en verliest zijn groene kleur. - TDOok de bieten houden het niet uit met deze extreem hoge temperaturen, hun bladeren ‘kraken’ onder je voeten als je door het veld loopt. - TDMinister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en Waals minister-president Willy Borsus bekijken goedkeurend de Witblauwe dieren tijdens de prijskamp. - IDCDe beurs van Libramont werd dit jaar weer goed bezocht. Toch remde de hitte lichtjes de bezoekersopkomst.Niet alleen aan de verfrissing van de mens werd gedacht in Libramont, ook de dieren werden er goed verzorgd. - MVOm wat extra stro te winnen, werd getracht meer ‘s avonds en ‘s nachts te dorsen. - TDIrrigeren betekent extra werk en met waterleidingen sleuren. - JRDe aardappelen kampen niet alleen met een verlaagd opbrengstpotentieel, de droogte vergroot nu ook het risico op doorwas. - TD
De zomer kenmerkt zich door aanhoudende droogte en zeer hoge temperaturen. Vaak wordt de huidige zomer vergeleken met 1976.
Dat de verdamping de neerslag ruimschoots overtreft, leidt onder meer tot een extreem vroege oogst van snijmaïs, een mislukte oogst van vroege aardappelen maar ook groenten en - in de categorie klein zeer - een dipje in het bezoekersaantal van de Beurs van Libramont. De organisatie was genoodzaakt vernevelaars te plaatsen en gratis flesjes water uit te delen aan vele tienduizenden bezoekers....
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
AkkerbouwMicroplasticvervuiling zorgt ervoor dat fotosynthese van planten en gewassen tot 18% minder goed lukt, blijkt uit een recent onderzoek. Dezelfde studie berekent ook de daaropvolgende mogelijke opbrengstverliezen.