Startpagina Vorige reizen

Mexico

Landbouwleven nodigt u uit voor een boeiende reis naar Mexico van 15 tot 25 februari 2019 een veelzijdige belevenis.

Landbouw en veeteelt zijn in Mexico niet enkel economische activiteiten maar evenzeer een levenswijze en een culturele identiteit.

Leestijd : 8 min

Vrijdag 15 februari: Brussel –Mexico City

Afspraak om 16u00 in de luchthaven van Brussel aan de balie van de Iberia vlucht met bestemming Madrid. U wordt er verwelkomd door uw begeleider. Vertrek naar Madrid om 18u50, aankomst 21u10. Aansluitende vlucht naar Mexico-City om 23u45.

Zaterdag 16 februari: aankomst in Mexico City

Aankomst om 06u50 in de luchthaven van Mexico-Stad. Onthaal door uw plaatselijke begeleider en transfer naar het hotel in het centrum van de stad. U kan uw kamer betrekken om u even op te frissen en ontbijten.

Met meer dan 20 miljoen inwoners is Mexico-Stad wereldwijd de vierde grootste metropool. Een verkenningstour laat u kennis maken met de mooiste plekken in de stad.

Bezoek aan de drijvende tuinen van Xochimilco, een door de UNESCO geklasseerde site, het enige overgebleven bewijs van de pre-Hispanische landbouw en een manier van leven die eeuwenlang heeft standgehouden. Dobberend op de kanaaltjes in een bark met een platte bodem proeven we typische gerechten op de tonen van de lokale muziek van de Mariachis.

Avondmaal en overnachting in hotel Majestic Best Western.

Zondag 17 februari : Mexico-City

Mexico-Stad is een van de grootste steden in de wereld, met zijn historisch centrum vol met monumenten en gebouwen uit verschillende tijdperken.

Na het ontbijt, wandeling in het historische centrum met voornamelijk de “Zocalo”. Het is het belangrijkste plein van de stad en getuigt van de mutaties en politieke veranderingen die Mexico gekend heeft in de loop der eeuwen.

De stadsrondleiding wordt verdergezet met een bezoek aan de markt van San Juan in het hartje van het historische centrum. Reeds meer dan 150 jaar is deze markt de drukst bezochte van de stad. Het is de ontmoetingsplaats van lekkerbekkken die op zoek zijn naar spijzen die men nergens anders kan vinden: fijne kruiden, exotische en Hispanische ingrediënten. Men vindt er ook gevogelte, fruit, zeevruchten en zelfs schorpioenen.

Avondmaal en overnachting in hotel Majestic Best Western.

Maandag 18 februari: Mexico stad –Santiago Queretaro

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het heiligdom van de Maagd van Guadalupe en tevens patroonheilige van Mexico. Het is het meest bezochte bedevaartsoord na het Vaticaan met jaarlijks meer dan 20 miljoen pelgrims. Volgens de overlevering is Maria verschillende keren aan een bekeerde Azteek Juan Diego Cuauhtlatoatzin verschenen. De beeltenis van Maria die op de mantel van deze arme boer was achtergebleven wordt nog steeds vereerd en het raadsel van afbeeldingen van mensen in de ogen van de heilige Maagd houdt wetenschappers en kerkleiders in de ban.

We bezoeken de Ranch Hondonada, op 217 km ten noordoosten van Mexico-stad, een fraai melkveebedrijf op 250 ha met zo’n 1800 koeien van het Jersey-ras. Onder het label “Flor van Alfalfa” produceren en commercialiseren ze bio-melkproducten, kaas en yoghurt. De installaties in de melkstal zijn ultra modern en geautomatiseerd. De koeien worden gemolken op een carrousel, geschikt voor 40 koeien.

We zettten onze weg verder naar Tequisquiapan voor een bezoek aan de wijngaarden van Catalaanse groep Frexinet, één van de grootse wijnhuizen in Latijns-Amerika, bekend om de productie van Cava. De wijnkelder bevindt zich 25 m onder de grond. Bezoek met degustatie.

Na het middagmaal rijden we naar Santiago Queretaro (65 km) waar we overnachten. Deze aangename stad behoort tot het werelderfgoed van de UNESCO met zijn talrijke historische gebouwen. Het is hier dat keizer Maximiliaan van Mexico gefusilleerd werd in 1867. Hij was de echtgenoot van prinses Charlotte van België, de dochter van Leopold I en de zus van Leopold II.

Overnachting in het hotel Mision Express Queretaro.

Dinsdag 19 februari: Santiago de Queretaro – Chautla

Na het ontbijt gaan we naar Irapuato, de hoofstad van de aardbei in Mexico, gelegen in één van de meest productieve streken ter wereld.

We worden onthaald door de plaatselijke vereniging van aardbeientelers.

U krijgt uitleg over de teeltmethode en het irrigatiesysteem.

Het middagmaal in de serres wordt bereid op basis van aardbeienrecepten.

Daarna bezoeken we de productie-eenheid van Cristalita. Dit bedrijf heeft verse aardbeien en confituur in het aanbod maar ook talrijke variëteiten van gekristalliseerde aardbeien gaande van de traditionele met suiker tot de gekruide en de aardbei met chocolade.

We vervolgen onze route naar de voormalige haciënda van Chautla, gelegen aan de rand van een meer. Dit pand dat in 1898 in Engelse stijl werd opgetrokken wordt ook wel “ Kasteel Gillow” genoemd naar de eigenaar van Engelse afkomst. Eulogio Gillow heeft niet alleen op zijn eigen gronden maar ook in de regio de landbouw vernieuwd door landbouwmachines te importeren uit Europa en de Verenigde Staten. Hij werd aldus de pionier van water- en bodembeheer in de streek.

Avondmaal en overnachting aan de overkant van het meer in het “ Mission Grand Ex Hacienda van Chautla”.

Woensdag 20 februari Chautla - Xalapa

Route naar de haciënda Xochuca, een exploitatie van de Mexicaanse agave. Men wint honing uit deze plant maar ook en vooral “pulque”, een heerlijke likeur. Het bezoek wordt afgesloten met een degustatie.

We zetten de weg verder naar een haciënda uit de XVIe eeuw, de Santa Maria in Xalostoc. Toendertijd strekte het bedrijf zich uit over een oppervlakte van 3500 ha voor de exploitatie van Mexicaanse agave en veeteelt. De huidige eigenaars hebben 20 jaren van hun tijd besteed om de haciënda in zijn oude glorie te herstellen tot in het kleinste detail. Daarvoor kregen ze de prestigieuze prijs van restauratie van historische residenties.

Route naar Tlaxco.

Bezoek aan een edelsmeedkunstatelier. Mevrouw Eva Martinez ontwerpt er onder meer prachtige zilveren oorbellen.

Bezoek aan een kaasmakerij “La Vaquita” of klein koetje. Sinds 1980 produceren Pablo Albuquerque en zijn familie artisanale kazen waarvan zij het productieproces uit de doeken zullen doen. Nadien kan u sommige van de 14 verschillende soorten kazen proeven evenals andere melkproducten.

Na het middagmaal in een lokaal restaurant bezoeken we een bakkerij uit de XIXe eeuw met een degustatie van koffie en chocoladedrank vergezeld van op hout gebakken brood.

Route naar Xalapa, avondmaal en overnachting in hotel Gamma de Fiesta Americana Nubara in Xalapa.

Donderdag 21 februari : Xalapa – Coatepec - Xalapa.

Na het ontbijt gaan we naar het mooie, kleine stadje Coatepec, met zijn mooie koloniale huizen en bloemrijke patio’s, geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Men vindt er meerdere architecturaal interessante gebouwen waaronder het verrukkelijk Palacio Municipal (stadhuis) of de barokke kerk San Jeronimo.

De streek van Coatepec is wereldwijd gekend voor de productie van koffie. We bezoeken een plantage waar we kennis maken met het gehele productieproces. Het bezoek wordt afgerond met een proeverij.

Na het middagmaal op de plantage bezoeken we de meest spectaculaire watervallen uit de streek waarna we terugkeren naar Coatapec.

Talrijke boetiekjes verkopen er snuisterijen gemaakt van koffiebonen of afgeleide producten van koffie (koffie, likeuren, chocolade…). Indien u ontspanning zoekt in een groene omgeving kunnen we u het Hidalgo park met zijn prachtige beboste tuinen warm aanbevelen.

Avondmaal in Casa Bonilla waar u artisanaal bier kan proeven.

Terugkeer naar ons hotel Gamma de Fiesta Americana Nubara in Xalapa.

Vrijdag 22 februari : Xalapa – Puebla.

Na het ontbijt bezoeken we het antropologisch museum van Xalapa, het tweede grootste museum over de centraal Amerikaanse kunst in Mexico met één van de grootste verzamelingen over dit onderwerp. Hier ontdek je de verzameling kolossale Olmec-hoofden.

Vervolgens bezoeken we de botanische tuin van Xalapa. Op 38 hectare, waaronder 30 jungle, stelt dit levend museum van fauna en flora 6000 soorten planten tentoon die behoren tot meer dan 700 soorten.

Na het middagmaal rijden wij naar Puebla. We bezoeken er het stadscentrum dat behoort tot het werelderfgoed van de UNESCO. Deze stad met talrijke kerken en civiele bouwwerken van barokke en neoklassieke stijl is ook bekend om zijn lekkernijen zoals de nougatpepers.

Avondmaal en overnachting in hotel Colonial Puebla.

Zaterdag 23 februari : Puebla – Cholula – Atlixco - Puebla

Na het ontbijt vertrekken we naar San Pedro Cholula voor een bezoek aan de ruïnes van wat ooit de grootste piramide ter wereld was. De grootste door haar volume met een basiszijde van 450 m en een hoogte van 66 meter. Op de top van de piramide, die overwoekerd wordt door vegetatie, werd een kerk gebouwd. Op de meest bekende foto van Cholula ziet men deze kerk met op de achtergrond de vulkaan Popocatépetl.

Vervolgens bezoeken we twee kleine kerkjes, apart omwille van hun versieringen. Het kerkje van Acatepec is befaamd om zijn prachtige gevel met siertegels, azulejos, bedekt. Het kerkje van Tonantzintla is anderzijds beroemd vanwege het interieur met veelkleurig pleisterwerk met Indische motieven.

We zetten onze weg verder naar Atlixco, de stad van de 1000 bloemen aan de voet van de vulkaan Popocatépet en de straten met mooie herenhuizen met gekleurde en versierde gevels. Atlixois is eveneens bekend voor de talrijke bloemenkwekerijen in open veld. We stoppen aan een kwekerij van 11 ha met wel 120.000 soorten.

Oponthoud voor een proeverij van mezcal, een Mexicaanse soort gedistilleerde alcoholische drank, gemaakt van de agaveplant, bij een producent die verschillende brouwsels voorstelt, geproduceerd op traditionele wijze zonder gebruik te maken van chemische additieven.

Afscheidsmaaltijd in “Hosteriadel Parque” in Atlixco.

Vrije tijd om rond te kuieren in dit bloemenrijke stadje.

Terugkeer naar Puebla, avondmaal en overnachting in hotel Colonial.

Zondag 24 februari:

Na het ontbijt, transfer naar de internationale luchthaven van Mexico voor de Iberia vlucht naar Madrid waarvan het vertrek voorzien is om 13u10.

Maandag 25 februari

Aankomst in Madrid om 06u30, aansluitende vlucht naar Brussel om 9u20. Verwachte aankomst : 11u40.

PRIJS – NUTTIGE INFORMATIE - ALGEMENE VOORWAARDEN

Prijs op basis van dubbel kamer : 2.295 € p.p. (op basis van minimum 30 deelnemers). De prijs is berekend op basis van een wisselkoers 1usd = 0,90647 € en onderhevig aan schommeling.

Inbegrepen in de prijs :

- De vlucht Brussel

- Mexico - Brussel via Madrid met Iberia.

- Vervoer met luxe autocar, transfers, bezoeken en excursies zoals in het programma vermeld.

- Plaatselijke gids.

- Onze tweetalige begeleider met een goede kennis van de agrarische sector.

- Alle overnachtingen in de vermelde viersterren hotels (of gelijkwaardig) plaatselijke normen.

- Alle maaltijden van ontbijt bij aankomst tot ontbijt laatste dag. - Lokale taksen.

Niet inbegrepen in de prijs :

- Luchthaventaksen : 155 €

- Toeslag eenpersoonskamer : 145 €

- Prestaties niet in het programma opgenomen.

- Reisverzekeringen (zie verder : nuttige informatie)

- Fooien

- Tafeldranken - Persoonlijke uitgaven

Nuttige informatie :

- Formaliteiten : Internationaal reispas (bordeau boekje), geldig minimum 6 maanden na de terugreis. Bij aankomst krijgt u een toeristenkaart (gratis) die u tot het vertrek moet bijhouden.

- Annulatieverzekering : 5,8 % van het totaal bedrag (niet terugbetaalbaar).

- Annulatie

- en bijstandsverzekering : 7,00 % van het totaal bedrag (niet terugbetaalbaar).

Inschrijvingsvoorwaarden :

De inschrijving zal effectief zijn na betaling van een voorschot van 600 €.

Dit voorschot dient in ons bezit te zijn binnen de 10 dagen na ontvangst van de bestelbon.

Global Agritourism /Traviter behoudt zich het recht voor de reservatie te annuleren bij niet-naleving van deze voorwaarden.

Het saldo moet ten laatste op 15 december 2018 vereffend worden.

Annulatiekosten:

- Tot 31 oktober 2018 : 300 € per persoon

- Van 01 november 2018 tot 14 december 2018 : 50 %

- Vanaf 15 december 2018 : 100 % (geen terugbetaling mogelijk)

Inschrijven :

Via inschrijvingsformulier terug te sturen naar : Global Agritourism c/o Traviter Bvba, 300 Georges Henrilaan, 1200 Brussel e-mail : globalagritourism@gmail.com of traviter@skynet.be

Telefoon : 02/733.42.73.

enkel bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 11u en 13u en 14u tot 16u.

Contact : Thierry of Myriam Lacroix (FR NL)

Het is mogelijk dat we ter plaatse het programma zouden moeten aanpassen onder invloed van onvoorziene omstandigheden. In dat geval zal het programma in de mate van het mogelijke bijgewerkt worden.

Lees ook in Vorige reizen

BULGARIJE

Vorige reizen Een land dat sinds 2007 lid is van de Europese Unie, et prachtige landschappen en een rijk cultureel verleden met Griekse, Ottomaanse, Perzische en Slavische invloeden. Landbouw en veeteelt zijn essentieel. Een reis voor de lezers en de vrienden van Landbouwleven. Van 15 tot 23 mei 2019
Meer artikelen bekijken