Startpagina Maïs

Gentse wetenschappers ontdekken gen dat zaadopbrengst maïs verhoogt

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent hebben een gen (PLA1) ontdekt dat de plantengroei en zaadopbrengst in maïshybriden sterk verhoogt. De resultaten van de serre- en veldproeven worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, meldt VIB-UGent.

Leestijd : 1 min

"We zijn erin geslaagd om de biomassa en zaadproductie van maïs beduidend op te drijven door de aanmaak van PLA1 in de plant te verhogen, wat een meeropbrengst van 10 tot 15 pct oplevert, op hetzelfde landbouwoppervlak”, zegt professor Dirk Inzé (VIB-UGent). Wetenschappelijke analyses op celniveau brachten aan het licht dat het PLA1-gen de plantencellen langer in delende toestand houdt, waardoor de duur van de groeifase wordt verlengd. “Planten met het PLA1-kenmerk groeien dus langer, waardoor ze groter worden en meer zaad produceren, wat een meerwaarde kan betekenen voor landbouwers”, aldus Hilde Nelissen (VIB-UGent).

Het groeibevorderende effect van PLA1 werd bevestigd in twee jaar durende veldproeven over meerdere seizoenen in België (samen met ILVO) en de Verenigde Staten. Dit zowel in maïs-inteeltlijnen als in hybriden. Maïs is het meest verbouwde voedselgewas ter wereld, ook in ons land is maïs een van de meest geteelde gewassen. De resultaten zijn belangrijk in de zoektocht naar landbouwgewassen die een stabiele opbrenst garanderen, ook wanneer weersomstandigheden minder gunstig zijn.

Bron: Belga

Lees ook in Maïs

Maïs en klimbonen: een goed huwelijk?

Maïs Maïs en veldbonen samen in een teelt lijkt voor meer en meer boeren een goede keuze. Het zorgt voor meer eiwit in de kuil en er is minder kunstmest nodig. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om de samenwerking tussen de 2 teelten te doen slagen.
Meer artikelen bekijken