Startpagina kleinvee

Versoepeling maatregelen Newcastle Disease pluimvee

Pluimveehobbykwekers mogen vanaf 1 september weer deelnemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen. De maatregelen in verband met de ziekte van Newcastle zijn dus versoepeld.

Leestijd : 3 min

Op 1 september 2018 wordt een versoepeling toegestaan om hobbykwekers in staat te stellen met hun dieren deel te nemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen. Ze zijn het gevolg van een Ministerieel besluit van 29 augustus 2018 tot wijziging van het Ministerieel Besluit van 24 juli 2018 houdende dringende maatregelen betreffende de bestrijding van de ziekte van Newcastle.

Deze beslissing tot versoepeling werd genomen gezien de positieve evolutie van de situatie en om de mogelijkheid aan pluimveehobbykwekers te geven om te kunnen deelnemen aan verzamelingen, wat van groot belang is voor die sector.

De huidige situatie van NCD in België : Sinds 16 augustus 2018 werden de toezichtsgebieden rond alle haarden op professionele pluimveehouderijen opgeheven. Buiten de haard in Lessines, werden sinds 23 augustus 2018 ook de toezichtgebieden rond alle haarden bij de hobbyhouders opgeheven.

Strikte voorwaarden

De versoepeling voor hobbykwekers om opnieuw te mogen deelnemen aan niet-commerciële verzamelingen is uitsluitend toegelaten wanneer aan volgende strikte voorwaarden is voldaan.

Zo moet de organisatorvan een niet-commerciële verzameling met hobbypluimvee voorafgaand beschikken over een toelating van het Agentschap. De gegevens die vervat moeten zijn bij de aanvraag van de toelating, zijn opgenomen in een document die op de website van FAVV staat.

Daarnaast moet alle pluimvee dat wordt aangevoerd op de niet-commerciële verzameling individueel geïdentificeerd te zijn met een gesloten pootring. Deze pootringen moeten afkomstig zijn van erkende verenigingen zoals bedoeld in het Koninklijk Besluit van 2 juni 1998 betreffende de zoötechnische en genealogische voorschriften voor de verbetering en de instandhouding van de pluimvee- en konijnenrassen of in het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2010 betreffende de organisatie van de fokkerij van voor landbouw nuttige huisdieren. Dieren die niet individueel geïdentificeerd zijn of nog te jong zijn om correct individueel geïdentificeerd te zijn, mogen niet toegelaten worden op de verzameling.

Alle pluimvee dat aanwezig is op de niet-commerciële verzameling moet ten minste drie weken en ten hoogste 9 maanden vóór de aanvang van de verzameling gevaccineerd geweest zijn tegen de ziekte van Newcastle met een geïnactiveerd vaccin. Deze vaccinatie blijkt uit een verklaring van vaccinatie opgesteld door de dierenarts (zie model op de website van FAVV).

Het is de verantwoordelijkheid van de organisator van de niet-commerciële verzameling om te controleren of de deelnemende dieren ook effectief voldoen aan deze voorwaarden om toegelaten te worden.

Een laatste voorwaarde is dat deorganisator een register bijhoudt per verzameling. Dit register dient hij minstens vijf jaar te bewaren. In dit register wordt voor elke deelnemende hobbypluimveehouder onder andere de naam en het adres evenals het aantal deelnemende dieren en hun identificatienummer genoteerd.

Op dit ogenblik is de verkoop van (hobby)pluimvee op commerciële verzamelingen zoals openbare markten uitsluitend toegestaan aan pluimveehandelaars die beschikken over een toelating van het FAVV.

Ook de verkoop van hobbypluimvee tussen hobbyhouders onderling buiten een verzameling is nog steeds verboden. Meer informatie en details over de voorwaarden zijn terug te vinden op: http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/newcastle/ (> Maatregelen en versoepelingen (verzamelingen)).

Lees ook in kleinvee

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

kleinvee Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
Meer artikelen bekijken