Startpagina Economie

Minister Ducarme pleit voor 100 dagen seizoensarbeid in tuinbouwsector

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil de sociale partners overtuigen om de seizoensarbeid in de tuinbouwsector tot 100 dagen per jaar uit te breiden, in tegenstelling tot de huidige 65 dagen. Dat vertelde hij woensdag op een rondetafelgesprek met Limburgse en Waalse fruitboeren in Sint-Truiden, op uitnodiging van Europarlementslid en Truiens schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld).

Leestijd : 2 min

Minister Ducarme kwam woensdag met concrete beloftes voor de boeren. Zo wil hij een hervorming van de seizoensarbeid in de tuinbouwsector, zodat seizoensarbeiders - net zoals in de champignon- en witloofteelt - 100 dagen per jaar mogen werken. Op dit moment vluchten seizoensarbeiders immers weg naar andere Europese landen waar ze wel 100 dagen kunnen werken, waardoor de fruitboeren in ons land de nodige mankracht tekortkomen.

"De sector - vooral van appelen en peren - heeft al veel geleden, dus ik engageer me om aan de stijging van de seizoensarbeid te werken", zegt Ducarme. Door de Ruslandban staat de landbouwsector al jaren onder druk, aangezien Vlaamse fruitboeren een grote afzetmarkt hebben verloren. Ducarme benadrukt dat er vandaag geen oplossing voorhanden is: "Er is geen oplossing op korte termijn." Volgens Vautmans, lid van de parlementaire commissie landbouw in het Europees Parlement, ligt de oplossing op Europees vlak, waar verschillende lidstaten bereid lijken om nieuwe relaties met Rusland op te bouwen. "Onze boeren verkopen al vijf jaar onder de verkoopprijs.

Het is niet fair dat zij de rekening moeten betalen van de boycot", zegt Vautmans. "Het openen van nieuwe markten is goed, maar niet voldoende om onze boeren te helpen." Daarnaast maakte de droogte van de afgelopen maanden duidelijk dat het landbouwbeleid aan de klimaatveranding moet aangepast worden. "Op federaal niveau nam minister Ducarme maatregelen die binnen zijn bevoegdheden liggen, namelijk een uitstel van betaling van de sociale zekerheidsbijdragen voor de boeren, voor de rest is Vlaanderen aan zet", besluit Vautmans.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken