Startpagina Pluimvee

FAVV heft laatste beschermingsgebied voor ziekte van Newcastle op

De beschermingsgebieden die ingesteld werden rond besmettingshaarden van de ziekte van Newcastle, zijn allemaal opgeheven. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) woensdag. De laatste beschermingszone, in de Henegouwse gemeente Lessen, is sinds dinsdag niet meer van kracht.

Leestijd : 2 min

Het FAVV heeft sinds 26 april van dit jaar twintig besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld. Zeventien daarvan werden vastgesteld bij hobbyhouders met sierpluimvee, drie ervan bij commerciële pluimveehouderijen. In een bepaalde straal rond die zones werden door het voedselagentschap maatregelen genomen om verdere besmettingen tegen te gaan. Maar intussen is de toestand in al die zones onder controle, waardoor de beschermingsgebieden niet meer nodig worden geacht.

Wel blijven er voor de pluimveehouders in België nog altijd algemene maatregelen gelden voor verzamelingen en voor de verkoop van pluimvee, al zijn er volgens het voedselagentschap wel "versoepelingen" mogelijk. Zo is de verkoop van pluimvee opnieuw toegelaten, maar enkel voor pluimveehandelaars die beschikken over een toelating van het FAVV. Daarnaast is het voor hobbykwekers van pluimvee opnieuw mogelijk om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan niet-commerciële verzamelingen zoals tentoonstellingen, beurzen en wedstrijden. Alle andere vormen van verkoop, ruil of overdracht van hobbypluimvee tussen hobbyhouders onderling blijven verboden.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels treffen. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen zoals een stijve nek en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

BELGA

Lees ook in Pluimvee

Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken van vogelgriep

Pluimvee In Nederland is er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd deophokplicht in Nederland nog opgeheven, maar er zijn daar inmiddels weer 3 nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. De uitbraak in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen.
Meer artikelen bekijken