Startpagina Varkens

Landbouwminister Ducarme vraagt besluit om varkens in besmette zone te euthanaseren

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid gevraagd om op zeer korte termijn een ontwerp van ministerieel besluit voor te leggen dat het euthanaseren van varkens gelast in de afgebakende, besmette zone. Dit overeenkomstig de geldende Europese regelgeving. Dat heeft zijn kabinet zondagavond bekendgemaakt.

Leestijd : 2 min

Het besluit moet nog goedgekeurd worden, maar wordt als 'imminent' aangekondigd. Minister Ducarme zegt dat hij de steun van de Europese Commissie heeft gekregen en haar cofinanciering in het kader van deze uitzonderlijke maatregel, gericht op het beletten van het overdragen van de besmettelijke ziekte naar varkens, aldus het kabinet.

Tot nog toe is Afrikaanse varkenspest in een deel van de provincie Luxemburg bij wilde everzwijnen vastgesteld. "De vrees en de waarschijnlijkheid dat de varkenssector zou worden getroffen, is wel degelijk reëel. Er moet dus gehandeld worden om een economische sector te beschermen die jaarlijks 1,5 miljard euro vertegenwoordigt en bijna 15.000 rechtstreekse jobs", legt minister Ducarme uit.

Voorafgaand aan deze beslissing heeft de Europese Commissie haar steun aan deze sanitaire maatregel bevestigd, aldus het kabinet. Die steun vertaalt zich in de cofinanciering door de Europese Commissie ter hoogte van 50 procent van de schadeloosstelling aan de betrokken operatoren. Het federaal fonds voor dierengezondheid zal de andere helft voor haar rekening nemen. Ducarme heeft zijn regionale landbouwcollega's reeds op de hoogte gebracht en kondigt voor woensdagochtend een interministerïële conferentie van het landbouwbeleid aan. Er wordt ook een overleg- en informatiefase voor de sector voorzien. De afgebakende besmette zone beslaat 63.000 hectaren in de provincie Luxemburg.

BELGA

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken