Startpagina Varkens

Jagersvereniging: geen bewijs voor illegale import everzwijnen

Vooralsnog is geen enkel bewijs gepresenteerd dat inderdaad everzwijnen zijn geïmporteerd uit Oost-Europa of andere derde landen. Uit te sluiten valt het niet. Dat zegt woordvoerder Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) in reactie op uitlatingen van een anonieme jager in de media. HVV verenigt circa 7.500 Vlaamse jagers.

Leestijd : 2 min

HVV reageert op een verslag van de RTBF, de openbare omroep voor Franstalig België. RTBF voerde een anonieme jager op die een link suggereert tussen illegale import van everzwijnen en de vondst van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg. Het zou een publiek geheim zijn dat dieren worden geïmporteerd om te worden geschoten. Ook is gesproken over een illegale everzwijnenkwekerij. Het zou zuur zijn: illegale import van everzwijnen die nu de varkenshouderij bedreigen.

Sommige jagers die zijn aangesloten bij HVV vertellen soortgelijke verhalen, aldus Goethals, maar even zo velen zo niet meer hebben nog nooit van illegale import gehoord. Het is in elk geval illegaal en wat HVV betreft onacceptabel. “Dat de bewering komt van een anonieme getuige maakt het wel lastig voor de jagers om zich te verdedigen. Ze hebben al het gevoel vaak niet begrepen te worden, en dit soort onbewezen berichten maken de situatie er niet gemakkelijker op.”

Het importeren van everzwijnen is in elk geval totaal overbodig, benadrukt Goethals. Er zijn voldoende everzwijnen; sterker er zijn heel veel everzwijnen in Wallonië. Goede jagers zijn evenzogoed met de jacht begaan uit liefhebberij – de sport – als vanuit het belang van wildbeheer. “Het is te weinig bekend hoe zeer jagers zich ook bekommeren om het bijhouden van de wildstand. Er wordt niet zomaar wat geschoten.”

Goethals erkent dat ook veel jagers op jacht gaan in het buitenland, waar de uitdagingen vaak anders zijn en de oppervlaktes groter. Oost-Europa is populair. HVV maakt volgens Goethals via haar website en ledenblad “tot in den treure” duidelijk wat de voorwaarden zijn. Zo dat wie naar bijvoorbeeld Polen gaat, zich goed informeert over waar wel en waar niet van de overheid mag worden geschoten in verband met Afrikaanse varkenspest.

“En welke hygiëne maatregelen moeten worden getroffen om te voorkomen dat het virus mee komt. We zijn natuurlijk niet in staat of bevoegd om jagers te controleren, en het blijft in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de lokale overheden om goede jachtregels op te stellen.”

JCB

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken