Startpagina Akkerbouw

Disaghor volgt proefplatform op met drone voor objectieve info

Disaghor, verdeler van land- en tuinbouwproducten, legde dit jaar voor het eerst op een iets grotere schaal een proefplatform aan. Midden september kon hier een bezoek aan gebracht worden.

Leestijd : 2 min

Het doel van het proefplatform was om op een correcte manier de verschillen die bij de proefveldwerking tot uiting kwamen te kunnen communiceren naar de landbouwers toe. Om dit objectief te kunnen doen werd het proefplatform zelfs wekelijks opgevolgd met een drone. Deze kon mooie gewasopname maken en de toestand prachtig illustreren met de gemaakte kaarten. De jeugdgroei, gewasstand en afrijping van het gewas komt hierbij mooi in beeld.

Een zwaartepunt van het proefplatform lag bij de maïsteelt. Meerdere rassen van diverse leveranciers waren uitgezaaid volgens een vroege, zeer vroege, late en korrelgroep. De droogtegevoeligheid van de rassen kwam via de drone-opnames makkelijk naar voren. Zo bleek het ras Severeen beter het hoofd te bieden aan de droge omstandigheden.

In de maïsteelt werden verschillende zaaidichtheden beproefd. Normaal is het advies om aan 90 à 100.000 korrels per ha te zaaien. Op het proefplatform lagen objecten aan van 55 tot 131.000 korrels/ha. Dit jaar, gezien de droge omstandigheden, bleek een zaaidichtheid van 78.000 korrels/ha heel goed te scoren. Dikker zaaien zorgde wel voor een betere jeugdgroei en sneller bodembedekking. Maar naar het einde van de rit was er een te grote concurrentie voor het bodemvocht; waardoor dik zaaien niet loonde in 2018.

Een dronebeeld geeft zicht op de  droogtegevoeligheid van maïsrassen.
Een dronebeeld geeft zicht op de droogtegevoeligheid van maïsrassen.

Naast zaaidichtheden werd ook geëxperimenteerd met maïsstarters. De objecten die ammoniumnitraat kregen scoorden goed. Het best bleken deze te zijn met de maïsstarter ‘Explorer’. Het doel van dit product is om met minder meststof, toch een betere beworteling en goede opbrengstresultaten te hebben.

In de maïsteelt werd tevens de onkruidbestrijding aangepakt en gedemonstreerd. De werking en selectiviteit van verschillende middelen werd getoond in zowel de vooropkomst als naopkomst en de mogelijkheden van correcties kwamen aan bod. Zelfs bij drogere omstandigheden bleek de vooropkomst onkruidbestrijding goed te scoren op het proefplatform in Tielt. In de naopkomst viel er dan weer lof te horen voor het herbicide Auxo dat zorgt voor zowel een versterkende werking van het spuitschema als een verbrede werking richting vernietigde onkruidflora.

De onkruidbestrijding werd ook verder gezet richting de aardappelteelt. Hier werden diverse schema’s getoond zonder inmenging van Linuron. Grote tevredenheid was er over het schema 2,1 kg/ha Toutatis + 2,4 l/ha Rampar + 400 g/ha Metritex.

TD

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken