Startpagina Paarden

Ardooie zorgt voor LRV-knaller van formaat

Veel volk en gunstig gezinde weergoden. Meer is er soms niet nodig om van een evenement een succes te maken. Als beide factoren dan ook nog eens gecombineerd worden met adembenemende topsport, dan mag er geen twijfel over bestaan dat het Nationaal LRV Ruitertornooi, editie 2018, eentje om te onthouden is.

Leestijd : 5 min

In de koningsklassen gingen de zeges naar Steven Konings (LRV Riksingen, Klasse Zwaar Springen) en de onvermijdelijke Annelies Van Looveren (LRV Meerhout, Klasse ZZ Dressuur). De groepsdressuur was dit jaar een kolfje naar de hand van LRV Herenthout.

Steven Konings

De dag liep al op zijn laatste benen toen de kersverse nationale kampioenen hun gezamenlijke ereronde afwerkten. Steven Konings van LRV Riksingen was er kort daarvoor in geslaagd om als snelste van de vier foutloze barragekandidaten over de finish te komen. Met Fidel (v. Nonstop) was hij Nick Adriaensen (LRV Rijkevorsel) en zijn zelfgefokte Labelle van de Middelstede (v. Emerald van ’t Ruytershof) net te snel af.

Jan Caers van LRV Westerlo had zelfs twee troeven in de allesbeslissende barrage, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een derde plaats als hoogste klassering (Jana’s Princess, v. Cicero Z van Paemel). Net naast het podium tuimelde Liesbeth Van Laer met Giana (v. Casantos), uitkomend voor LRV Kasterlee.

Zij bleven allen foutloos, maar niet iedereen had even veel geluk. Amber Goethals van LRV Bassevelde bijvoorbeeld zag de laatste balk in het zand ploffen met de door haar ouders gefokte Kosmic Black Ice vd Bucxtale (v. Ogano Sitte). Hierdoor zag ze een podiumplaats aan haar neus voorbijgaan en eindigde ze zesde. Jan Lamberts (LRV Kester) was hetzelfde lot beschoren. Met Hatchoum LV Z (v. Heartbreaker) zou hij uiteindelijk vijfde eindigen.

Thuisoverwinning in de klasse Midden

Evenveel spanning was er in de klasse Midden. Vijftien combinaties deden het dubbel foutloos en mochten aantreden in de barrage. Ook hier slaagden slechts vier duo’s erin om het ook tegen de klok foutloos te doen. De overwinning ging naar Auri Callewaert en V De Vie (v. Wings of Freedom), iets wat op luid gejuich werd onthaald door het talrijk opgekomen thuispubliek van LRV Ardooie. Jan Lamberts pakte nu wel een podiumplaats met G’Majo van de Caloo Meerschen (v. Ugano Sitte). Het brons was weggelegd voor Cedric Nouwen (LRV Heusden) met Heros van het Heizerhof (v. Nonstop). Romy Lamberts van LRV Hingene was de laatste foutloze met Vip van de Tojopehoeve Z (v. Verdi). LRV Weelde-Ravels had met Yoren Maes (M’ Orange M, v. Emerald van ’t Ruytershof) de nummer vijf in hun rangen.

Twee maal klasse Licht

Naar goede gewoonte werd er de klasse Licht in twee aparte ringen betwist. In de A-reeks, die plaatsvond op het A-terrein, was de zege voor Jules Wauters (LRV Merksplas) en My Lady Castanoo (v. Inshallah de Muze) met ruim twee seconden voorsprong op Jim Verwimp (LRV Noorderwijk) en Negrita van de Kiezelweg (v. Ulahop Boy) en drie seconden op Ellen Geens met Halleluja van de Brouwershoeve (v. Chatman) van LRV Zoersel.

In de B-reeks ging de overwinning naar Bram Bosch en Jutha van de Heikenshoeve (v. Cicero Z van Paemel) van LRV Lichtaart. Nick Adriaensen pakte zijn twee zilver, opnieuw met een eigen fokproduct. Malaga van de Middelstede stamt overigens, net als Labelle van de Middelstede, af van Emerald van ’t Ruytershof. Bart Temmerman (LRV Kalken) veroverde het brons met Nimbus van de Voortakker (v. Inshallah de Muze).

Annelies Van Looveren oppermachtig

Steven Konings deelde zijn ereronde met de absolute vorstin van de hoogste dressuurklasse, het ZZ. Die luistert naar de naam Annelies Van Looveren. Met de fokproducten van haar oom, Louis Van Gestel, sleepte ze niet alleen de eerste, maar ook de tweede plaats in de wacht na het overkampen. Uiteindelijk was het goud voor Don Saros van ’t Gestelhof (v. Saros van ’t Gestelhof). Het zilver schreef ze op naam met Gravin van ’t Gestelhof, een dochter van dat andere uithangbord van het Gestelhof, Warkant van ’t Gestelhof. Het brons was voor de enige ruiter in de top vijf, Pieter Foets (LRV Grote Brogel) met Inshallah van de Zelm (v. Rockefeller van de Zelm). Karen Bries van LRV Veerle danste met Don Diago van het Trichelhof (v. Don Ruto) naar een vierde plaats, waarmee ze Natascha Kessels (LRV Ranst) op Cenzo van de Smoutmolenhoeve (v. Don Renoir) nog net achter zich kon houden.

Z2

In de klasse Z2 ging de overwinning naar Nele Van Den Bogaert met Coco Chanel (v. Vivaldi) van LRV Haacht. Lotte Nestor (LRV Sint-Katelijne-Waver) reed Ferrari (v. Fernando Torres) naar zilver en het brons was weggelegd voor Liesl Van Coppenolle van LRV Westkapelle. Zij zat in het zadel van Number One van de Heernis (v. Numberto). Luc Van Steenwinkel (LRV Leest) en Edison van ’t Hof van Eversem (v. Sir Lui) besloten het kampioenschap op plaats vier. Voor Kris Daems (LRV Poppel) en Disandro de Romme was er nog een vijfde stek.

Cleo De Backer en Joplin van de Houthoeve (v. Tuschinki), uitkomend voor LRV Noorderwijk schreven dan weer het kampioenschap in de klasse Z1 op hun naam. Stijn Rombouts (LRV Sint Lenaarts) sloot aan op de tweede plaats met Lars van de Hoenderheide (v. Negro). Plek drie ging naar Tiny Grauwels (LRV Tienen) en Daemmerschein (v. Depardieu 11).

Net niet voor LRV Bredene

Een ander hoogtepunt is natuurlijk ieder jaar het kampioenschap groepsdressuur. In de hoogste klasse, het ZA voor achttallen, won LRV Bredene de voorbije vijf jaar de titel en torste dus ook dit jaar de druk van de grote favoriet. Ze konden het helaas net niet waarmaken en strandden dit jaar op de tweede stek. De nieuwe nationale kampioen groepsdressuur is LRV Herenthout. LRV Meldert sloot aan op de derde plaats, voor LRV Tienen en LRV Grobbendonk.

Net wel voor LRV Bredene

Dankzij de overwinning in het ZB (achttallen) kon LRV Bredene alsnog een titel meenemen naar de kust. Ze troefden hun collega’s uit Kasterlee en Westkapelle af. Bij de viertallen werd het een Oost-Vlaams feestje met dank aan de overwinning van LRV Sint-Gillis-Waas in de hoogste klasse (ZB). LRV Heusden was goed voor het zilver en LRV Beerse veroverde het brons.

Tuigers en menners

In de marge van al dat dressuur- en springgeweld, hebben ook de tuigpaarden hun LRV-kampioenschap afgewerkt. Net als vorig jaar, was de zege daar weggelegd voor Jozef Van Assche met King, uitkomend voor LRV Oppuurs. Bij de menners was er een mooie provinciale spreiding en waren er overwinningen voor Eddy Van Hecke uitkomend voor LRV Klein-Sinaai (Enkelspan klasse Midden), Stefan Martens van LRV West-Vlaamse Menners (Enkelspan klasse Licht & Dubbelspan klasse Licht) en Estelle De Wandel (Juniors, LRV Moerbeke-Waas) bij de paarden. In de ponyreeksen waren de titels voor Andy Anné van LRV Melsele (Enkelspan klasse Midden), Heidi Raets van LRV Antwerpse Menners (Enkelspan klasse Licht) en Marianne Van Lombergen (Dubbelspan klasse Licht & Vierspan pony’s, LRV Oost-Vlaamse Menners).

G-ruiters

Tot slot kwamen ook de G-ruiters nog aan bod in Ardooie. In de hoogste reeks van de G-dressuur ging de overwinning en dus het nationaal kampioenschap naar Eddy Loos van G-Limburg met Vanquer. Proef 2 was een kolfje naar de hand van Lothar Willems (Erinja) van LRV Schaffen. Roger Alliance van G-West-Vlaanderen pakte proef 3 met Quinto en Emilie Delattre (G-West-Vlaanderen) hield met Quito de zege in West-Vlaanderen in proef 4.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken