Startpagina Akkerbouw

Duitse tankwagens brengen duizenden liters drinkwater naar België

De droogte heeft in de Eifel tot ongewoon grensverkeer geleid. Dagelijks brengen tankwagens duizenden liter drinkwater van het Duitse Monschau naar het Belgische Bütgenbach.

Leestijd : 1 min

Het waterleidingbedrijf Perlenbach helpt de gemeenten die in de Belgische Eifel liggen, een middelhoog gebied dat eigenlijk een onderdeel van de oostelijke Belgische Ardennen vormt. Dat deelde de technische manager van het bedrijf, Gerhard Schmitz, mee. Wegens de droogte beschikken de waterreservoirs in Bütgenbach niet meer over voldoende water. Zoiets is nog nooit voorgevallen.

In de eerste dagen hadden technische hulporganisaties en het Duitse Rode Kruis het transport voor hun rekening genomen. Nu zorgt de Belgische civiele bescherming ervoor. "We tappen het water uit onze leidingen af en hevelen het dan over in de tankwagens", zei Schmitz. Met het water worden de reservoirs dan aangevuld. Dagelijks wordt zo tot 180.000 liter water over de grens gebracht.

De Duitse waterwerken bevoorraden sowieso al districten in de Oostkantons. Nu komen daar nog eens 6.000 mensen bij. "Het is voor ons vrij gebruikelijk dat we grensoverschrijdend actief zijn", zei Schmitz. Mocht het water in het stuwmeer van Perlenbach schaars worden, kan nog altijd teruggevallen worden op het wateronttrekking- en verwerkingsbedrijf Nordeifel. De Duitse stuwmeren van de Eifel zijn volgens het waterschap Eifel-Rur goed gevuld ondanks de lange droogteperiode sinds deze zomer.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken