Startpagina Akkerbouw

Lagere schadevergoeding in Roundup-zaak

Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup maandag fors verlaagd. In plaats van meer dan $289 miljoen dollar, krijgt hij in nog $78,5 miljoen in totaal. Het slachtoffer, voormalig schoolconciërige Dewayne "Lee" Johnson, is terminaal.

Leestijd : 1 min

Voor chemiereus Bayer, dat eerder dit jaar alle aandelen van Monsanto overnam en dus moet opdraaien voor de juridische gevolgen, is de uitspraak symbolisch belangrijk. De man gebruikte jarenlang de onkruidverdelger en beweerde dat die hem ongeneeslijk ziek had gemaakt. Maar Monsanto zelf bleef volhouden dat Roundup veilig is en vroeg een nieuw proces. In eerste aanleg oordeelde de jury dat het bedrijf flink in de buidel moest tasten, maar nu schroeft de rechter de schadevergoeding deels terug, wegens de zwakke bewijslast.

De vraag voor een nieuw proces werd afgewezen, tenzij het slachtoffer niet akkoord zou gaan met de lagere schadevergoeding. Johnson heeft tot 7 december om daarover te beslissen. De kwestie is belangrijk voor Bayer want er lopen nog heel wat andere claims. In de VS alleen al beweren 8.700 mensen dat ze ziek zijn geworden door het middel op basis van glyfosaat.

BELGA

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken