Startpagina Economie

Australië versoepelt visa voor jongeren die in landbouw willen werken

Australische landbouwers kampen met een nijpend tekort aan personeel. Daarom versoepelt de regering de zogenaamde "working holiday" visa, waarbij jongeren hun vakantie combineren met een job op het veld. Ze mogen onder meer een jaar langer blijven en ook in meer regio's werken. Vorig seizoen kregen bijna 2.500 Belgen zo'n visum.

Leestijd : 1 min

Volgens de Australische premier Scott Morrison zal de nieuwe regeling de lokale economieën een boost geven. "Backpackers beleven een fantastische tijd, en elke dollar die ze verdienen, helpt deze regio's", verklaarde hij bij een bezoek aan een aardbeiboerderij in Queensland. "Al het geld stroomt terug naar de regionale steden, waar meer en meer jobs gecreëerd worden."

De "working holiday" visa zijn enkel voor mensen van een bepaalde leeftijd uit landen waarmee Australië een overeenkomst heeft. Er zijn verschillende voorwaarden aan verbonden, die nu wat versoepeld worden. Zo wordt het vanaf juli 2019 mogelijk om tot drie jaar te blijven, in plaats van de huidige twee jaar. Voor sommige herkomstlanden wordt de maximumleeftijd bovendien opgetrokken van 30 naar 35 jaar.

Uit officiële cijfers blijkt dat Australië in het seizoen 2017-2018 (tot 30 juni) 210.456 "working holiday" visa heeft toegekend. Vooral Britten (37.752), Duitsers (23.867) en Fransen (23.217) maken er gebruik van, maar ook steeds meer Belgen vinden de weg naar de Australische velden. Vorig seizoen werden 2.456 visa toegekend aan Belgische jongeren, tegen 2.012 in 2013-2014.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken